Novice

Novice

Objavljeno poročilo o stanju energetske unije za leto 2024

Evropska komisija je objavila poročilo o stanju energetske unije za leto 2024, ki kaže napredek EU pri zagotavljanju zanesljive, konkurenčne in cenovno dostopne energije za vse. Dosežena je bila tudi pospešitev prehoda na podnebno nevtralnost.

EU se je v preteklih letih uspešno soočila s tveganji, povezanimi z zanesljivostjo oskrbe z energijo, ponovno je pridobila nadzor nad energetskim trgom in cenami ter pospešila prehod na podnebno nevtralnost, navaja Komisija v poročilu, v katerem analizira, kako je EU v času mandata te Komisije obvladovala izzive na področju energetske politike, vzpostavila zakonodajni okvir za prehod na čisto energijo ter postavila temelje za gospodarsko rast in konkurenčnost.

Med poudarki je navedeno, da je bil na področju energije iz obnovljivih virov dosežen znaten napredek. Vetrna energija je prehitela plin in postala drugi največji vir električne energije v EU za jedrsko energijo, do prve polovice leta 2024 pa so obnovljivi viri energije v EU proizvedli 50 % električne energije.

Obenem se je leta 2022 poraba primarne energije v EU ponovno zmanjšala, in sicer za 4,1 %. Kljub temu bo po navedbah Komisije treba še okrepiti prizadevanja za energijsko učinkovitost, da bi EU do leta 2030 dosegla cilj 11,7-odstotnega zmanjšanja porabe končne energije.

Tudi emisije toplogrednih plinov v EU so se med letoma 1990 in 2022 zmanjšale za 32,5 %, medtem ko se je gospodarstvo EU v istem obdobju povečalo za približno 67 %.

Prihodnji izzivi

Po navedbah Komisije bo treba v prihodnosti obravnavati nove in nastajajoče izzive, kot so sedanja vrzel v ambicijah v zvezi z obnovljivimi viri energije in cilji energijske učinkovitosti, povečanje energijske revščine, razlika v cenah energije v primerjavi z drugimi svetovnimi konkurenti in tveganje novih strateških kritičnih odvisnosti.

Med drugim so potrebna okrepljena prizadevanja za obravnavo visokih cen energije, kar je ključnega pomena za izboljšanje konkurenčnosti industrije EU in pospešitev naložb v evropska integrirana infrastrukturna omrežja, ki so bistvena za elektrifikacijo evropskega gospodarstva.

»Potrebni bodo odločen odziv politike in korenita sprememba prizadevanj na ravni EU in držav članic, in sicer z večjim usklajevanjem, povezovanjem trgov in skupnim ukrepanjem«, je med drugim zapisala Komisija v poročilu.

To poročilo se objavi vsako leto, da se oceni napredek EU pri doseganju ciljev energetske unije. Več informacij in celotno poročilo v angleškem jeziku je dostopno tukaj.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
12. september 2024
113

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice