Novice

Novice

Ember: Proizvodnja elektrike iz OVE pozimi prehitela fosilno proizvodnjo

Obnovljivi viri energije (OVE) so v proizvodni mešanici električne energije v EU prvič pozimi prehiteli fosilna goriva, zahvaljujoč milim temperaturam in omejitvam povpraševanja v luči energetske krize, so sporočili iz mislišča Ember.

Veter, sonce in drugi obnovljivi viri energije so v obdobju oktober 2022–marec 2023 v EU proizvedli 40 % električne energije v primerjavi s 37 %, proizvedenimi s fosilnimi gorivi. To se je zgodilo v času kriznih razmer zaradi velikega skoka cen energije in zaskrbljenosti pri dobavi, ki jih je sprožila ruska invazija na Ukrajino v začetku lanskega leta, je mislišče zapisalo v poročilu, objavljenem 27. aprila.

Skoraj vse države članice EU so pozimi zmanjšale porabo električne energije, pri čemer se je povpraševanje po električni energiji v EU medletno zmanjšalo za 7 % ali 94 TWh. Vendar pa so samo Romunija, Slovaška in Grčija izpolnile prostovoljni cilj 10-odstotnega zmanjšanja bruto porabe električne energije, ki ga je določila izredna zakonodaja EU za obdobje november-marec, navaja poročilo.

Zmanjšanje porabe so v Emberju delno pripisali nadpovprečnim zimskim temperaturam, vladnim ukrepom varčevanja z energijo, aktivnostim državljanov in visokim stroškom električne energije.

»EU je preživela te težke mesece, vendar se v prihodnjih letih ne more zanašati na izredno zmanjšanje povpraševanja in milo vreme,« je opozoril glavni avtor poročila Chris Rosslowe. »Da bo oskrba z električno energijo ostala stabilna, se mora EU čim prej ločiti od fosilnih goriv.«
 

Na splošno se je proizvodnja električne energije iz premoga v primerjavi s prejšnjo zimo zmanjšala za 11 % ali 27 TWh, proizvodnja iz plina pa za 13 % ali 38 TWh, kar je »v nasprotju s strahovi, da bi se države EU lahko preusmerile na proizvodnjo iz premoga, ker se je EU odločila za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina«. Upad proizvodnje električne energije iz fosilnih goriv pa bi bil še večji, če ne bi bilo daljših izpadov v francoski jedrski floti, dodaja Ember.

Od 18 držav EU, ki uporabljajo premog za proizvodnjo električne energije, jih je 15 prejšnjo zimo proizvedlo manj električne energije iz premoga v primerjavi z zimo pred tem, so dejali v Emberju. Edine tri, ki so povečale proizvodnjo elektrike iz premoga, so bile Italija (26 %), Finska (12 %) in Madžarska (3 %).

Največji proizvajalki električne energije iz premoga v EU, Poljska in Nemčija, sta k celotnemu padcu proizvodnje elektrike iz premoga v EU prispevali kar 70 % in premogovno proizvodnjo zmanjšali za 4 TWh oziroma 9 TWh. Portugalska je zabeležila največji odstotek padca proizvodnje iz premoga, saj je država pozimi 2021 zaprla svojo edino preostalo elektrarno na premog.

Kar zadeva plin, je Italija zabeležila največji absolutni padec proizvodnje električne energije iz plina in je skupaj s Španijo predstavljala približno dve tretjini zmanjšanja proizvodnje elektrike iz plina v EU v primerjavi s prejšnjo zimo.

Evropa začenja pomlad z zmanjšano proizvodnjo elektrike iz premoga v šestih od prejšnjih sedmih mesecev, zgodovinsko visoko napolnjenostjo skladišč plina in industrijskimi napovedmi o nadaljnji rasti obnovljivih virov energije, pravijo v Emberju. »EU že pripravlja načrte za trajni prehod s fosilnih goriv s povečanim ciljem obnovljivih virov energije, kar je najboljši način za zagotovitev, da nikoli več ne bo soočena s takšno zimo,« dodajajo.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
9. maj 2023
849

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice