Novice

Novice

ACER sprejema mnenja glede novih pravilih EU o prilagajanju odjema

Zainteresirane strani lahko Agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) do 31. oktobra posredujete mnenje in predloge glede novih pravil za prilagajanje odjema, ki naj bi okrepila njegovo vključevanje v trge z električno energijo.

»Aktivni odjemalci morajo biti sposobni ponuditi prožnost na strani odjema, bodisi neposredno bodisi prek storitev združevanja,« da bi pomagali pri obvladovanju načrtovanega obsežnega vključevanja nestanovitnih vetrnih in sončnih elektrarn v omrežja, je v svojem predlogu osnutka kodeksa omrežja EU o prilagajanju odjema navedel ACER.

Cilj je omogočiti storitve prožnosti in tako povečati zanesljivost oskrbe z električno energijo ter likvidnost in preglednost obstoječih veleprodajnih trgov z električno energijo.

»S tržnim pristopom bi lahko učinkovito uskladili ponudbo in povpraševanje po prožnosti,« je zapisal ACER.

ACER-jeva različica dokumenta temelji na osnutku, ki sta ga maja predložila Evropsko združenje operaterjev distribucijskih sistemov (E.DSO) in Evropsko združenje operaterjev prenosnih sistemov (ENTSO-E).

Osnutek kodeksa omrežja naj bi se nanašal na končne odjemalce, upravljavce shranjevalnih sistemov in proizvajalce v distribucijskem in prenosnem sistemu.

ACER namerava 1. oktobra organizirati spletni seminar, na katerem bo razpravljal o omenjenih predlogih, svojo različico pa namerava Evropski komisiji predložiti do marca.

Končna pravila morata odobriti še Evropska komisija in odbor strokovnjakov nacionalnih vlad EU.

Za več informacij in vključitev v podajanje mnenj obiščite spletno stran ACER (v angleškem jeziku).

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
15. september 2024
92

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice