Arhiv novic

Arhiv novic

Znani zmagovalci tekmovanja PowerUp!, slovenska ekipa prejela posebno povabilo

HeatVentors iz Madžarske je zmagovalec letošnjega mednarodnega tekmovanja PowerUp, ki je namenjeno inovativnim startupom s področja trajnostne energije. Rita Farkas in Zoltán Andrássy sta predstavila rešitev, ki na inovativen način omogoča shranjevanje energije. Deluje na principu faznega prehoda materialov in prihrani 90% prostora ter 20 do 40% energije. Naložba se lahko povrne že v pol leta, najkasneje pa v dveh letih. Ta nova tehnologija ima več načinov uporabe: v tehnologiji globokega zamrzovanja, pri klimatizaciji bivalnih prostorov in pri pridobivanju energije iz obnovljivih virov. HeatVentors je osvojila 20.000 € ter vabilo v prestižni pospeševalnik InnoEnergy Highway®. Svoje mesto v tem pospeševalniku si je s posebnim povabilom partnerja MOL Group prislužila tudi slovenska ekipa Mebius.

»Projekt zmagovalne ekipe rešuje enega največjih izzivov energetike: kako učinkovito shranjevati energijo,« je povedal predsednik žirije Łukasz Świercz, vodja ustvarjanja podjetij pri Inno Energy Osrednja Evropa.

Drugo uvrščena ekipa FLASC iz Malte je prejela 10.000 €. Tudi ta ekipa je predstavila napravo za shranjevanje energije, ki pa se lahko vključi v plavajočo ploščad. Tretje uvrščena VIA ALTA iz Češke je razvila tehnologijo za pridobivanje biogoriva iz biološko razgradljivih odpadkov in prejela 5.000€ nagrade.

Na velikem finalu v Budimpešti je 12 startupov predstavilo svoje projekte pred žirijo, investitorji in mediji. V finale so se te ekipe uvrstile kot zmagovalke regijskih finalnih izborov, ki so potekala na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem, Češkem, Hrvaškem, v Litvi, Latviji, Estoniji, Romuniji, Bolgariji, Grčiji in seveda v Sloveniji. Finalisti so bili izbrani izmed skupno 158 prijavljenih ekip iz 24 držav. V ožji izbor se je uvrstil tudi slovenski startup Mebius.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice