Arhiv novic

Arhiv novic

Znani so prejemniki evropskih nagrad za trajnostno energijo

Za letošnje nagrade za trajnostno energijo (EU Sustainable Energy Awards 2018), ki jih podeljuje Evropska komisija, se je v štirih kategorijah potegovalo 12 finalistov. Nagrade so podelili v začetku junija v Bruslju, v okviru evropskega tedna trajnostnega razvoja.

V kategoriji 'potrošniki' je komisijo najbolj prepričal Bio.Energy.Parc, ki zadnjih deset let v nemškem mestu Saerbeck razvija skupnost, v kateri si je 7200 prebivalcev leta 2008 zadalo, da bodo do leta 2030 postali povsem samostojni v proizvodnji električne energije zgolj iz obnovljivih virov energije (OVE). Tako nekdanje skladišče streliva spreminjajo v park Saerbeck s sedmimi vetrnimi elektrarnami, dvema biomasnima elektrarnami, ki kot vir uporabljata biološke odpadke, ter sončno elektrarno. Celoten park ima zmogljivost 29 MW, kar je dvakrat več od lokalnih potreb (VEČ).

V kategoriji 'javni sektor' je nagrado prejel projekt PEACE Alps. Ta namreč podpira lokalne oblasti v alpskih deželah pri prehodu v nizkoogljičnost, jim pomaga premagovati ovire pri izvajanju strateških akcijskih načrtov, akcijskih načrtov za trajnostno energijo in podnebne spremembe (PAESC). Čeprav so ukrepi PAESC lokalni, je timsko delo pri čezmejnem sodelovanju pomagalo zagotoviti centralizirano tehnično pomoč vsem organom. V okviru projekta PEACE Alps, je tako več kot 200 občin v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Sloveniji in Švici začelo zbirati in analizirati podatke o energiji na vzorcu 500 stavb in 12.500 uličnih svetilk (VEČ).

V kategoriji 'posel' je šla nagrada v roke projekta WiseGRID, ki se financira s pomočjo sredstev iz programa Obzorje 2020. WiseGRID razvija niz devetih rešitev za izboljšanje električnega omrežja in za opolnomočenje kupcev, in sicer tako, da bo evropsko elektroenergetsko omrežje bolj inteligentno, odprto in bolj usmerjeno k uporabnikom. To bo dosegel s pomočjo digitalne tehnologije, ki omogoča dvosmerno komunikacijo med dobaviteljem električne energije in njegovimi strankami. Namen projekta je podpreti čistejšo in cenovno dostopnejšo oskrbo z energijo z izboljšanimi mehanizmi za povpraševanje in večjo uporabo elektromobilnosti, obnovljivih virov energije in s tem povezanih tehnologij shranjevanja. WiseGRID je dobil tudi posebno nagrado občinstva (VEČ). 

V kategoriji 'mladi energetski vodje', ki so jo letos uvedli na novo, je nagrado dobil projekt Češke trajnostne hiše. Projekt se je začel kot spletno središče, ki je zagotavljalo informacije o trajnosti, kasneje pa se je razvil v letno tekmovanje študentov arhitekture, ki s svojimi inovativnimi in varčnimi dizajni vodijo v energetsko tranzicijo (VEČ).

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice