Arhiv novic

Arhiv novic

Zeleno javno naročanje se razširja na podatkovne centre

Ministrstvo za javno upravo pripravlja spremembe in dopolnitve uredbe o zelenem javnem naročanju, s čimer želi zagotoviti uporabo načela »energetska učinkovitost na prvem mestu«. Upoštevanje uredbe bo po novem obvezno tudi za podatkovne centre.

Glede na predlog novele uredbe o zelenem javnem naročanju, ki je objavljen med predlogi predpisov na E-demokraciji, se s spremembo omenjene uredbe v slovenski pravni red prenaša del nove direktive EU o energetski učinkovitosti. Slednja nalaga, da morajo naročniki kupovati blago, storitve in gradnje le z visoko energetsko učinkovitostjo. Pri tem pa je treba postopek javnega naročanja izvesti tako, da je učinek pogodbe po zaključenem postopku javnega naročanja tak, da le ta zagotovi dolgoročni prihranek energije.

»S prenosom zahtev iz direktive o energetski učinkovitosti v uredbo bo zagotovljeno, da naročniki pri oddaji javnih naročil uporabijo načelo »energetska učinkovitost na prvem mestu«,« pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Zahteve za podatkovne centre

S to spremembo uredbe pa se prav tako razširja nabor predmetov, za katere bo upoštevanje uredbe obvezno (podatkovni centri, strežniški prostor in storitve v oblaku).

Glede na predlog morajo imeti podatkovni centri učinkovitost rabe energije (PUE) 1.5 ali manj, pri čemer mora najmanj 25 % letne porabljene energije v podatkovnem centru izvirati iz obnovljivih virov energije. Podatkovni centri s skupnim nazivnim vnosom energije nad 1 MW morajo uporabljati odvečno toploto ali druge načine izrabe odvečne toplote, razen če lahko dokažejo, da to ni tehnično ali ekonomsko izvedljivo. Strežniške sobe morajo biti medtem opremljene z okoljskimi nadzornimi sistemi za optimizacijo porabe energije.

Porast povpraševanja po električni energiji, ki ga je v Evropi pričakovati v naslednjem desetletju zaradi novih podatkovnih središč in naraščajočih energijskih potreb modelov umetne inteligence, bi lahko namreč občutno obremenil omrežja. Če je leta 2022 1.240 podatkovnih središč v Evropski uniji porabilo nekaj manj kot 100 TWh električne energije, kar je pomenilo 4 % celotnega povpraševanja v regiji, naj bi do leta 2026 z gradnjo novih podatkovnih centrov ta številka narasla na približno 150 TWh.

Poleg tega se z novelo uredbe pri določenih predmetih javnega naročanja zvišujejo cilji, ki jih je pri javnem naročanju potrebno doseči.

Ministrstvo odzive strokovne in druge zainteresirane javnosti na osnutek predloga zbira do 16. septembra 2024.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice