Arhiv novic

Arhiv novic

Z evropskim denarjem se začenja prenova naših javnih stavb

Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitvi o finančni podpori za dva projekta energetske prenove stavb v javni lasti, in sicer za stavbe Splošne bolnišnice Trbovlje ter upravni enoti v Ajdovščini in Lendavi.

Za prenovo trboveljske bolnišnice, ki obsega prenovo bolnišnične, upravne in stare pediatrične stavbe, bo kohezijski sklad prispeval 523.000 evrov oziroma 85 % celotnega programskega prispevka za ta namen. Skupna vrednost naložbe je nekaj več kot 2,4 milijona evrov.

V projektu bodo energetsko prenovili 9260 m2 skupne tlorisne površine, namen prenove pa je zmanjšati specifično porabo primarne energije v stavbah, zmanjšati specifične stroške za nakup energentov za potrebe stavb, poenostaviti obratovanje in vzdrževanje ter zmanjšati specifične obratovalne in vzdrževalne stroške stavb, prispevati k zmanjšanju obremenjevanja okolja s toplogrednimi plini in zagotoviti podlago za okoljsko prijaznost stavb, so pojasnili na Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

S kohezijskimi sredstvi bodo podprli tudi projekt »Celovita energetska prenova javnih stavb v lasti RS na dveh lokacijah (UE Ajdovščina in UE Lendava)«, katerega skupna vrednost znaša nekaj več kot 814.000 evrov. Kohezijski sklad bo prispeval dobrih 213.000 evrov oziroma 85 % celotnega programskega prispevka za ta namen.

V okviru tega projekta bodo energetsko prenovili 2783 m2 skupne tlorisne površine, tudi tukaj pa je cilj zmanjšati specifične obratovalne in vzdrževalne stroške stavb ter prispevati k zmanjšanju obremenjevanja okolja s toplogrednimi plini.

V Ajdovščini bodo izvedli sanacijo fasade, strehe in krovne plošče, vgradili bodo zunanja senčila, prezračevalno napravo z rekuperacijo, zamenjali bodo ogrevalni sistem in energent. Na stavbi v Lendavi pa bodo sanirali fasado in ravno streho, zamenjali bodo stavbno pohištvo, izvedli hidravlično uravnoteženje, prezračevalni sistem in namestili varčnejšo razsvetljavo.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice