Arhiv novic

Arhiv novic

V Novem mestu do leta 2028 polnilni park z veliko priključno močjo

V Novem mestu naj bi bil do leta 2028 končan polnilni park z zelo veliko priključno močjo, za katerega v okviru projekta GreenSwitch energetsko infrastrukturo vzpostavlja Eles.

V operaterju kombiniranega prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja Elesu so sicer nedavno organizirali strokovni posvet o polnilnih parkih velikih moči. Kot so pojasnili, se je srečanja udeležilo 15 predstavnikov operaterjev polnilne infrastrukture in ponudnikov storitev polnjenja, ki so predstavili svoje poglede, pričakovanja in želje glede prostorskih in tehničnih rešitev oblikovanja polnilnih parkov.

Kot ključna osnovna izhodišča za razvoj polnilnih parkov velikih moči so bila na srečanju izpostavljena varovana in z nadstrešnicami opremljena lokacija v bližini avtoceste s čim večjo pestrostjo ponudbe ter prostornimi in čistimi sanitarijami 24/7, visoka zanesljivost infrastrukture in storitev polnjenja za osebni in tovorni promet ter omogočen roaming ali plačilo z običajnimi plačilnimi sredstvi.

V Elesu pravijo, da jim bodo tako pridobljene informacije v pomoč pri zasnovi polnilnega parka Novo mesto, za katerega bo energetska infrastruktura vzpostavljena v okviru projekta GreenSwitch, ter pri nadaljnjem razvoju polnilnih parkov velikih moči na drugih lokacijah po Sloveniji. V okviru omenjenega projekta je sicer načrtovan tudi polnilni park približno kilometer oddaljen od avtocestnega izvoza pri Kranju (kjer je v neposredni bližini razdelilna transformatorska postaja Elektra Gorenjske – RTP Primskovo).

Skupna značilnost obeh polnilnih parkov bo po navedbah Elesa »zelo velika priključna moč, saj sta primarno namenjena za zadovoljevanje potreb tranzitnega prometa (tovorni promet in avtobusi)«. V Kranju je predviden polnilni park, na katerem bo prostora za okvirno 15 hitrih polnilnic, dodajajo v Elesu. Iz Elektra Gorenjska so sicer sredi julija sporočili, da letos poteka nadgradnja RTP Primskovo in da bodo na lokaciji postavili tudi 110 kV transformator, ki bo omogočal oskrbo novega kranjskega polnilnega parka za električna vozila.

Medtem bo v Novem mestu za postavitev nove razdelilno transformatorske postaje poskrbel Eles in jo povezal z bližnjim daljnovodom. Ob tem v operaterju omrežja poudarjajo, da ne nastopajo kot investitor v polnilno infrastrukturo, pač pa da so zadolženi zgolj za vzpostavitev elektroenergetske infrastrukture. Kasneje bo Eles objavil razpis za upravljavce polnilnic. »Priključna moč bo razdeljena med različne upravljavce, saj želimo zagotoviti optimalne storitve za končne uporabnike,« pravijo.

Več o projektu GreenSwitch lahko preberete tukaj.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice