Arhiv novic

Arhiv novic

V Nemčiji proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov prvič višja od proizvodnje iz premoga

Delež proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov (OVE) je bil v Nemčiji v prvi polovici leta 2018 prvič višji kot delež proizvodnje električne energije iz rjavega in črnega premoga, so sporočili iz nemškega združenja za energijo in vodo (BDEW). V sporočilu za javnost so zapisali, da je proizvodnja električne energije iz OVE znašala 118 TWh, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je proizvodnja električne energije iz OVE znašala 107 TWh.

Proizvodnja električne energije iz OVE je v prvi polovici letošnjega leta predstavljala 36,3 odstotka vse proizvedene električne energije v Nemčiji, medtem ko je delež proizvodnje električne energije iz premoga upadel na 35,1 odstotka. Proizvodnja električne energije iz premoga je padla s 127 TWh, proizvedenih v prvi polovici leta 2017, na 114 TWh, proizvedenih v prvi polovici 2018.

Proizvodnja električne energije iz zemeljskega plina se je v prvi polovici leta 2018 zmanjšala za 4 TWh na 40 TWh. Proizvodnja elektrike iz jedrskih virov je znašala okoli 37 TWh.

Stefan Kapferer, predsednik BDEW, je poudaril, da mora Nemčija nujno posodobiti svoj elektroenergetski sitem, da bo le ta zmožen absorbirati vedno večje količine električne energije, proizvedene iz OVE, saj zgoraj navedeni podatki kažejo na pospešeno energetsko tranzicijo od proizvodnje elektrike iz premoga na proizvodnjo iz OVE. 

V BDEW so še pojasnili, da Nemčija še vedno nima alternativ, kako ukrepati z volatilno proizvodnjo energije iz OVE v primeru dodatnih izključitev termoelektrarn iz omrežja, saj trenutni trendi na trgu z električno energije ne spodbujajo vlaganj v proizvodnjo elektrike iz zemeljskega plina.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice