Arhiv novic

Arhiv novic

V Evropskem tednu mobilnosti bo letos sodelovalo kar 77 občin

Letošnji Evropski teden mobilnosti (ETM), ki bo potekal med 16. in 22. septembrom, je privabil 77 občin, kar je največ doslej, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo (MzI). Teden, v katerem se bodo odvile številne aktivnosti za različne javnosti, se bo končal v soboto, 22. septembra, in sicer z Dnem brez avtomobila, potekal pa bo pod sloganom 'Združuj in učinkovito potuj'.

»Ljudje imamo radi raznolikost pri hrani, modi, glasbi ..., pri mobilnosti pa smo sužnji navad in se na dnevne poti vedno odpravimo na enak način,« je dejala mag. Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorka ETM z MzI. Poudarila je, da letošnji ETM spodbuja k multimodalnosti in izpostavlja koristi prepletanja ter dopolnjevanja različnih vrst potovanj, ki nas lahko najučinkoviteje, najhitreje in najceneje pripeljejo do cilja. »Z multimodalnostjo lahko za naša dnevna ali tedenska potovanja izkoristimo prednosti posameznih načinov mobilnosti, kot so priročnost, dostopnost, hitrost, stroški, zanesljivost, predvidljivost. Tako si lahko sami sestavimo za nas najbolj učinkovit miks ter s tem prispevamo k razbremenitvi okolja, manjšim prometnim zastojem, večji prometni varnosti in stroškovni učinkovitosti,« je dejala Polona Demšar Mitrovič. 

V ETM je lani sodelovalo 2526 lokalnih skupnosti iz 50 različnih držav, pobudi pa se že od začetka (ta je bil pred skoraj dvema desetletjema) pridružuje tudi Slovenija. Kot pravijo na MzI, je zadnja leta ob njihovi podpori število sodelujočih pri nas močno naraslo in se z okoli 30 povzpelo na letos rekordnih 77 občin. To so občine: Ajdovščina, Ankaran, Apače, Beltinci, Bled, Bohinj, Borovnica, Brežice, Celje, Črna na Koroškem, Črnomelj, Dobrovnik, Dolenjske Toplice, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Hrastnik, Hrpelje-Kozina, Idrija, Izola, Jesenice, Kamnik, Kobarid, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Krško, Laško, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Makole, Maribor, Medvode, Metlika, Mežica, Miklavž na Dravskem polju, Moravske Toplice, Murska Sobota, Muta, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polzela, Postojna, Ptuj, Radovljica, Ravne na Koroškem, Ribnica, Ruše, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Straža, Šempeter-Vrtojba, Šenčur, Šentjur, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Šmarješke Toplice, Šoštanj, Tolmin, Trebnje, Tržič, Turnišče, Velenje, Vitanje, Vodice, Vuzenica, Zagorje ob Savi, Zreče in Žalec.

Letos bo v okviru ETM veliko pozornosti namenjene tudi ozaveščanju starejših, ki so, kot pravijo na MzI, na področju mobilnosti ena najbolj ranljivih skupin prebivalstva. »Njihove potrebe so specifične, hkrati pa je ta skupina zaradi staranja družbe vse številčnejša. Zato sta za ohranjanje mobilnosti starejših ključnega pomena medgeneracijsko sodelovanje in medsebojna pomoč,« je poudarila nacionalna koordinatorka ETM. 

V številnih slovenskih občinah bodo zato organizirali posebne delavnice z naslovom Ostanimo mobilni, na katerih bodo udeležencem predstavili drugačne rešitve pri prevozu in organizaciji dnevnih poti, koristi hoje, pa tudi socialne, ekonomske in okoljske prednosti pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza. Posvetili se bodo tudi dejanskim stroškom avtomobila, usposobljenosti starejših za vožnjo avtomobila, prednostim aktivne mobilnosti, pogovarjali pa se bodo tudi o tem, kaj lahko sami naredimo za večjo varnost, o možnostih vključitve starejših v šolske pešbuse, bicivlake ali šolske prometne službe ter mnogih drugih povezanih temah.

Občine bodo v tem tednu izvedle tudi več trajnih ukrepov, ki bodo pozitivno vplivali na trajnostno mobilnost. Programi sodelujočih občin so objavljeni tukaj

 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice