Arhiv novic

Arhiv novic

Trg litij-ionskih baterij bi do 2035 lahko dosegel 4,4 TWh

Trg litij-ionskih baterijskih sistemov bi do leta 2035 lahko dosegel 4,4 TWh in vrednost 109 milijard USD, kaže objavljena študija svetovalnega podjetja IDTechEx.

Študija navaja, da povpraševanje po baterijskih sistemih za shranjevanje energije skokovito narašča po vsem svetu. Večje povpraševanje pa se napoveduje tudi še za naprej, saj obnovljivi viri energije (OVE) vplivajo na elektroenergetska omrežja po vsem svetu.

Zmogljivosti litij-ionskih baterijskih sistemov so se glede na študijo tako med letoma 2021 in 2023 po vsem svetu početverile, in sicer s 23,1 GWh na 92,3 GWh.

Največje povpraševanje je bilo zaznati na Kitajskem in v ZDA, ki sta predstavljali 49 % oz. 22 % vseh takšnih baterijskih zmogljivosti v letu 2023, medtem ko Združeno kraljestvo, Nemčija, Avstralija in Indija prav tako povečujejo svoje baterijske zmogljivosti za shranjevanje energije.

Lani je tudi globalno povpraševanje po litij-ionskih baterijah v sektorjih električnih vozil, baterijskih sistemih za shranjevanje energije in potrošniške elektronike doseglo 960 GW.

Medtem ko je največ povpraševanja še vedno bilo zabeleženega na trgu električnih vozil, je povpraševanje v sektorju sistemov za shranjevanje energije naraslo za 10 %, kar je več od 6-% rasti leta 2021 in le 2-% rasti leta 2015.

Hkrati pa bo sektor električnih vozil še naprej predstavljal večino svetovnega povpraševanja po litij-ionskih baterijah.

Študija tudi navaja, da so kitajski proizvajalci baterijskih sistemov največ prispevali k znatni rasti ponudbe na domačem trgu in so še naprej ponujali sisteme po nižjih cenah. To je povzročilo cenovno vojno za litij-ionske baterijske sisteme na Kitajskem zaradi česar je domača konkurenca bila velika.

To pa je bilo po oceni avtorjev študije ključno gonilo, zaradi katerega so se kitajski proizvajalci začeli osredotočati na druge čezmorske trge. Zato se bodo integratorji na teh trgih v prihodnjih letih verjetno soočili z vse večjo konkurenco.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice