Arhiv novic

Arhiv novic

Svetovno povpraševanje po bencinu po letu 2030 navzdol

Svetovno povpraševanju po nafti v prometu naj bi po zaslugi električnih avtomobilov in učinkovitejših motorjev do leta 2030 doseglo vrh, napovedujejo pri britanskem raziskovalnem in svetovalnem podjetju Wood Mackenzie. Svetovna rast nafte naj bi se sicer ustalila okoli leta 2035.

»Naftna industrija je stisnila zobe in nekako pretrpela zadnjih nekaj let ter izšla iz krize z dvignjeno glavo in optimistično zazrta v prihodnost. Toda pred njo je prelomnica in obeti so skrb vzbujajoči tako za kupce kot za prodajalce,« so zapisali v omenjenem podjetju in dodali, da je k premikom na trgu prispeval tudi vzpon obnovljivih virov energije.

Po njihovih besedah bodo obnovljivi viri v prihodnjih 20 letih v svetovnem merilu predstavljali najhitreje rastoči vir primarne energije.

Na naftno industrijo pa bodo poleg obnovljivih virov močno vplivale tudi spremembe na področju mobilnosti.

»Od 96 milijonov sodčkov nafte, ki jih svet porabi vsak dan, jih je skoraj 60 milijonov namenjenih prometu. Videti je, da bi motnjo v to povpraševanje lahko že kaj kmalu vnesel tehnološki napredek, tako v smislu učinkovitosti goriva kot v obliki prehoda na hibridna in električna vozila,« so zapisali pri Wood Mackenzie.

Omenili so, da je mogoče z razmahom električnih vozil in obnovljivih virov energije deloma pojasniti čedalje večji razkorak med razvitim svetom in državami v vzponu.

»Povpraševanje po nafti v razvitih državah bo do leta 2020 začelo strukturno upadati in se do leta 2035 zmanjšalo za približno štiri milijone sodčkov na dan. Na drugi strani pa bo povpraševanje po nafti v državah v razvoju do leta 2035 naraslo za skoraj 16 milijonov sodčkov na dan,« so napovedali.

Če naj bi krivulja povpraševanja v prometu dosegla vrh okoli leta 2030, pa pri Wood Mackenzie napovedujejo nadaljnjo rast skupnega svetovnega povpraševanja po nafti, ki jo podpira petrokemični sektor.

»Kljub vsemu pa je obrat krivulje povpraševanja po nafti dokaj realen obet. Industrija mora začeti načrtovati še danes, če želi biti pripravljena na vse, kar jo čaka,« je podjetje Wood Mackenzie zapisalo na svoji spletni strani.

Velika Britanija in Francija sta pred kratkim sporočili, da bosta do leta 2040 prepovedali prodajo novih avtomobilov na bencinski in dizelski pogon. O podobnem ukrepu razmišlja Kitajska, ki predstavlja največji avtomobilski trg na svetu.

V Sloveniji po letu 2030 ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel (VEČ). 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice