Arhiv novic

Arhiv novic

Svetovne sončne zmogljivosti bodo do leta 2023 presegle 1 TW

Do leta 2023 bo po svetu inštaliranih preko 1 TW sončnih zmogljivosti, razkrivajo najnovejši podatki podjetja Wood Mackenzie Power & Renewables (ki je nastalo leta 2016 s prevzemom ameriškega GTM).

Kitajska, Japonska in Indija bodo do leta 2023 zavzele 20 odstotkov skupnega svetovnega trga sončne energije. Prvi dve bosta po poročanju GTM v naslednjih dveh letih odgovorni za polovico letnih inštalacij – in to kljub temu, da sta trga letos v upadu.

Severna Amerika in Evropa bosta do leta 2023 zavzeli 28 odstotkov trga, Bližnji vzhod se bo povzpel z današnjih 3 odstotkov zmogljivosti na 9 odstotkov, Latinska Amerika pa bo odgovorna za 7 odstotkov inštalacij na svetovni ravni.

V GTM izpostavijo, da čeprav so pred letom napovedali, da lahko do leta 2022 pričakujemo 871 GW zmogljivosti, kažejo najnovejše napovedi za vsako leto po 2018 na močnejšo rast od pričakovane. Napovedi Wood Mackenzie za leto 2020 so denimo za 26 GW višje od lanskoletnih.

»Razlog za popravek navzgor na področju zmogljivosti je povsem preprost. Cene so izjemno konkurenčne – obenem pa še vedno padajo. Vse več držav uvaja dražbene sisteme, ki manjšajo odvisnost od subvencij, obsežni fotovoltaični sistemi pa zmagujejo na mnogih razpisih. Upad stroškov sicer še ne dohiteva nedavnega upada cen, a v Wood Mackenzie pričakujemo, da se bo zgodilo tudi to,« pravijo v GTM.

Wood Mackenzie je ob tem simuliral 625 tarifnih scenarijev glede na dražbe in tako dobil središčno ceno 0,02 dolarja na kWh do leta 2022.

»Ponujene cene bodo pravzaprav povsod še naprej upadale. Verjetno lahko pričakujemo več ponudb za fotovoltaiko pod 2 centoma (sub-2-cent), tako na vodilnih nizkocenovnih trgih kot na trgih v razvoju, ki vpeljujejo tovrstne razpise. Do leta 2022 bodo cene 14 dolarjev na MWh med izbranimi ponudbami nekaj običajnega,« pravijo v Wood Mackenzie.

Kot so nedavno sporočili iz organizacije Bloomberg New Energy Finance (BNEF), se razmah sončne energije na Kitajskem umirja, torej bi utegnil obseg novih sončnih zmogljivosti na globalni ravni letos prvič, odkar se podatki beležijo, upasti.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice