Arhiv novic

Arhiv novic

Sončna elektrarna Doma starejših občanov Lenart priključena na platformo SunContract

Podjetje SONCE energija, partner platforme SunContract v Sloveniji, je na Domu starejših občanov Lenart namestilo 250 kWp sončno elektrarno, ki bo proizvedla približno 260 MWh električne energije letno in bo pokrila tretjino potreb doma po električni energiji. Omenjena sončna elektrarna pa je priključena tudi na platformo SunContract, ki omogoča maloprodajo električne energije po načelu vsak-z-vsakim na osnovi tehnologije veriženja blokov, so sporočili iz SunContracta.

Dom starejših občanov Lenart lahko tako tudi preostanek energije prek platforme kupuje neposredno od proizvajalcev »po nižji ceni, kot jo ponujajo tradicionalni ponudniki. Tako bo njihovo obratovanje dodatno stroškovno optimizirano, porabljena energija pa bo temeljila predvsem na obnovljivih virih«, pravijo v SunContractu.

Direktor Doma starejših občanov Lenart Zlatko Gričnik je ob tem pojasnil, da zaradi omenjene investicije načrtujejo do 5 odstotkov nižje stroške za električno energijo. »Z vključitvijo na platformo SunContract pa - poleg možnosti ugodnejšega nakupa preostalih dveh tretjin električne energije - dodatno pridobivamo celovit vpogled v proizvodnjo in porabo električne energije. Predvsem slednje nam bo v pomoč pri odgovornejši porabi in detekciji morebitnih nepotrebnih porabnikov energije v domu,« je dejal Gričnik.

V SunContractu pa pravijo, da je postavitev sončne elektrarne na strehi Doma v Lenartu dobra naložba tudi za investitorja, saj ima na ta način zagotovljenega odjemalca električne energije po v naprej dogovorjeni ceni ter obenem možnost prodaje viškov proizvedene elektrike na platformi SunContract.

»Prepričan sem, da je primer sončne elektrarne na Domu starejših občanov Lenart odličen zgled partnerstva in spodbuda tudi drugim podjetjem, da razmislijo o namestitvi sončne elektrarne na njihovih objektih, o sodelovanju s SunContract partnerji, saj si brez vstopne investicije zagotovijo energijo iz obnovljivih virov in optimizirajo stroškovno poslovanje na račun dolgoročno nižjih stroškov za električno energijo. Dejstvo je, da z višanjem življenjskega standarda in povečevanjem števila prebivalstva potrebe po električni energiji naraščajo, kar se pričakuje tudi v prihodnje, posledično pa bo naraščala tudi cena elektrike,« je izpostavil Jernej Škoflek, tehnični direktor podjetja SONCE energija.

»Veseli smo, da je vodstvo Doma starejših občanov Lenart prepoznalo potencial platforme SunContract in sodelovanja z investitorji SunContracta pri namestitvi sončne elektrarne na svojem objektu. Dom starejših občanov že od 1. januarja 2019 kupuje elektriko na platformi SunContract, od danes pa na platformi kupuje tudi elektriko iz sončne elektrarne, nameščene na svojem objektu. S priključitvijo na SunContract tako že posluje z nižjimi stroški za električno energijo in izkorišča prednosti, ki jih prinašajo globalne storitve, ki jih ponujamo na sami platformi,« je ob tej priložnosti poudaril Gregor Novak, direktor in soustanovitelj platforme SunContract.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice