Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija pozdravlja osnutek EU dolgoročne podnebne strategije

Svet EU za energijo je v začetku marca v Bruslju opravil politično razpravo o Dolgoročni strategiji EU o podnebno nevtralnem gospodarstvu. Ob tem so z ministrstva za infrastrukturo (MzI) sporočili, da »Slovenija podpira prizadevanje EU in držav članic za dolgoročno zmanjševanje emisij toplogrednih plinov v skladu s cilji Pariškega sporazuma, zato pozdravlja osnutek EU dolgoročne podnebne strategije, ki jo je pripravila Evropska komisija«.

»Osnutek strategije zahteva pripravo in sprejetje ukrepov, ki bodo prizadevanja za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov pošteno porazdelili med sedanjo in prihodnje generacije, kakor tudi med različne države članice EU, da bi v celotni EU čim prej, na stroškovno učinkovit in družbeno pravičen način, dosegli cilj ogljično nevtralnega gospodarstva in družbe,« pravijo na MzI.

Dodajajo, da se »z dosego tega cilja Slovenija zavzema za krepitev vseh relevantnih politik, ki zadevajo podnebne spremembe, ki so usmerjene v razvoj inovativnih tehnoloških in drugih rešitev, ki prispevajo k izboljšanju konkurenčnosti evropskega gospodarstva, uspešnemu razvoju evropske družbe ter podnebno in okoljsko prijaznemu jutri«.

Evropska komisija je strateško dolgoročno vizijo, imenovano Čist planet za vse, za uspešno, moderno, konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050 sprejela novembra lani.

Ministri so se na zasedanju seznanili tudi z dogovorom o spremembi plinske direktive in s stanjem pogajanj reviziji uredbe o Instrumentu za povezovanje Evrope.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice