Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija dobiva prvo stacionarno črpalko za utekočinjen zemeljski plin

Družba Butan plin bo koncem januarja odprla prvo SiLNG stacionarno črpalko za utekočinjen zemeljski plin (UZP) za tovorni promet. Mrežo polnilnih mest na UZP Butan plin vzpostavlja v okviru evropskega projekta Connecting Europe Facility (CEF). Cilj projekta je vzpostavitev sistema potrebne infrastrukture polnilnic na UZP v Sloveniji in na Hrvaškem.

Kot so pojasnili v Butan plinu, bo prva stacionarna UZP polnilnica za tovorna vozila v Sloveniji zasedala »strateški geo-prometni položaj, saj se nahaja v Sežani, ob sečišču dveh pomembnih transportnih koridorjev, tj. jadransko-baltskega (sever-jug) in mediteranskega (od Španije od Ukrajine)«.

Uporabo UZP spodbuja tudi evropska politika v okviru programa CEF. S širitvijo maloprodajne mreže UZP bi bila do leta 2030 zagotovljena vseevropska oskrba s tem gorivom, in sicer predvsem za prevoze na dolge razdalje. »Vozila na zemeljski plin predstavljajo najhitrejšo in najbolj učinkovito pot za zmanjšanje škodljivih emisij, ki jih povzroča transport,« so prepričani v Butan plinu, kjer znotraj programa CEF v okviru projekta SiLNG vzpostavljajo sistem polnilnic na UZP. Do konca leta 2019 naj bi postavili dve v Sloveniji in eno na Hrvaškem.

Osrednji cilj projekta je študija UZP kot goriva za tovorni promet na IX. sredozemskem koridorju osrednjega omrežja, na cestnem odseku Trst/Koper-Ljubljana-Budimpešta in Ljubljana/Reka-Zagreb-Budimpešta ter promocija te alternative dizelskemu gorivu v cestnem tovornem prometu. »Projekt SiLNG bo prispeval k ublažitvi trenutnega pomanjkanja UZP infrastrukture na tem koridorju in k uresničevanju začrtane strategije uvajanja alternativnih goriv v evropskem in domačem okolju,« poudarjajo v Butan plinu in dodajajo, da je pomanjkanje ustrezne infrastrukture oziroma polnilnic »osrednji razlog, ki ovira trenutni razvoj evropskega UZP trga«. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice