Arhiv novic

Arhiv novic

Se nam z novim trgovcem obetajo nove zamenjave dobaviteljev elektrike?

Statistični podatki kažejo, da število menjav dobaviteljev električne energije tako pri gospodinjskih odjemalcih kot tudi pri podjetjih iz leta v leto pada, pa vendar je letos po podatkih Agencije za energijo dobavitelja zamenjalo 40.048 odjemalcev, kar je več kot v celotnem lanskem letu. Za zamenjavo so se odločala predvsem gospodinjstva (34.082), kar je bilo predvsem posledica akcije skupne menjave dobavitelja, ki jo je pripravila Zveza potrošnikov Slovenije, ocenjujejo na Agenciji. Bo s prihodom novega podjetja za trgovanje z električno energijo na naš trg - RWE - število menjav letos še naraslo?

Pred kratkim je na slovenski trg vstopila še nemška družba RWE, ki z različnimi akcijami vabi nove odjemalce elektrike. Si lahko zaradi tega obetamo več zamenjav dobaviteljev v prihodnjih mesecih? »Neposrednih učinkov vstopa novega dobavitelja RWE na slovenski maloprodajni trg v tem obdobju še nismo zaznali, saj so njihove ponudbe na trgu od 1. 6. 2015,« pravijo na Agenciji za energijo. Prepričani pa so, da bodo odjemalci hitro sprejeli ponudbe RWE, če bodo te zanje dovolj privlačne. »Izkušnje kažejo, da je glavno merilo za zamenjavo dobavitelja ugodnejša cena, čemur smo že bili priča na maloprodajnih trgih z električno energijo in zemeljskim plinom,« še pravijo na Agenciji.

Letos največ menjav v prvih treh mesecih 
Letos je po podatkih Agencije dobavitelja elektrike zamenjalo 40.948 odjemalcev, od tega 34.082 gospodinjstev. »Večje število menjave dobavitelja med gospodinjstvi smo zaznali v prvih treh mesecih letošnjega leta, kar je najverjetneje posledica uspešne in medijsko podprte ter sploh prve skupinske akcije menjave dobavitelja na slovenskem maloprodajnem trgu z električno energijo, ki jo je organizirala Zveza potrošnikov Slovenije,« pojasnjujejo na Agenciji za energijo.

Po njihovih podatkih je lani dobavitelja električne energije zamenjalo 23.430 gospodinjstev in 8.938 poslovnih subjektov, kar je manj kot leta 2013. Takrat je dobavitelja zamenjalo 32.068 gospodinjskih odjemalcev in 14.998 poslovnih subjektov. 

Trgovci vse manj manevrskega prostora
Podatki kažejo, da število menjav dobavitelja v letih med 2012 in 2014 pada. Leta 2012 je tako dobavitelja električne energije zamenjalo 48.794 gospodinjskih odjemalcev in 6.487 poslovnih, leta 2013 32.068 gospodinjskih in 14.998 poslovnih odjemalcev. Lani so se, kot že omenjeno, številke ustavile pri 23.430 gospodinjskih odjemalcih in 8.938 poslovnih odjemalcih. Trgovci imajo namreč vse manj možnosti za nižanje cen, te pa so, kot ugotavlja Agencija, glavno merilo za menjavo dobavitelja. »Stopnja menjave dobavitelja je v glavnem odvisna od konkurenčnosti maloprodajnega trga, ki se krepi na podlagi tržnih aktivnosti dobaviteljev električne energije. Trg bo konkurenčen v primeru, ko bodo dobavitelji z novimi, predvsem ugodnejšimi ponudbami za dobavo električne energije uspeli v dovolj veliki meri motivirati in vplivati na odločitve odjemalcev, da se bodo odločili za postopek zamenjave dobavitelja,« so še sklenili na Agenciji.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice