Arhiv novic

Arhiv novic

Rekordno visoke koncentracije toplogrednih plinov v ozračju

Koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju so se v letu 2016 višale z rekordno hitrostjo in dosegle najvišjo raven v 800.000 letih, ugotavlja Svetovna meteorološka organizacija (WMO) v letošnjem biltenu o toplogrednih plinih. Nenadne spremembe, ki jih beležimo zadnjih 70 let, so brez precedensa, opozarja WMO.

Kot je razvidno iz omenjene publikacije, (dostopne TU), so povprečne globalne koncentracije CO2 leta 2016 dosegle 403,3 delca na milijon (ppm), medtem ko so leto pred tem znašale 400 ppm. Gre za posledico kombinacije človeških dejavnosti in močnega El Niña. Trenutne koncentracije CO2 so torej za 145 odstotkov višje od predindustrijskih ravni (pred letom 1750).

Avtorji poročila ugotavljajo, da bi lahko hitro naraščajoče ravni CO2 in drugih toplogrednih plinov »v podnebnih sistemih potencialno izzvale spremembe, kot jih še nismo videli, kar bi povzročilo resne ekološke in gospodarske motnje.« Kot dodajo, so k povečanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju od začetka industrijske dobe do danes prispevali tudi rast prebivalstva, intenzivne kmetijske prakse, povečana raba zemljišč in krčenje gozdov ter industrializacija in z njo povezana uporaba energije iz fosilnih virov.

»Brez hitrega zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov bomo do konca stoletja priča nevarnim dvigom temperature, ki bodo precej nad vrednostjo, določeno v pariškem podnebnem sporazumu,« je opozoril generalni sekretar WMO Petteri Taalas.

Kot je dodal, se CO2 v ozračju zadržuje več sto let, v oceanih pa še dlje. »Glede na zakone fizike bomo v prihodnosti izpostavljeni veliko bolj vročemu in ekstremnemu podnebju. Trenutno ni nobene čarobne paličice, ki bi ta CO2 odstranila iz ozračja,« je povedal Taalas.

Kot razkriva poročilo, je imela zemlja primerljive koncentracije CO2 pred 3-5 milijoni let, ko je bila temperatura za 2-3 stopinje Celzija višja, gladina morja pa 10-20 metrov nad današnjo.

»Številke ne lažejo. Še vedno proizvajamo veliko preveč emisij in ta trend moramo obrniti. V zadnjih nekaj letih smo bili sicer priča obsežni vpeljavi obnovljivih virov energije (OVE), a moramo svoja prizadevanja še dodatno okrepiti, saj bomo le tako omogočili resničen razcvet teh novih nizkoogljičnih tehnologij. Že sedaj imamo na voljo veliko rešitev za soočanje s tem izzivom. Kar zdaj potrebujemo, je globalna politična volja in obnovljeno zavedanje nujnosti teh ukrepov,« je dejal vodja okoljskega programa ZN Erik Solheim.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice