Arhiv novic

Arhiv novic

Projekt EcoInn Danube: Spodbujanje inovacij in trajnostnega razvoja

Glavni cilj projekta je okrepitev sodelovanja glavnih deležnikov na področju ekološko usmerjenih inovacij, s posebnim poudarkom na razvoju in uporabi ekoloških tehnologij v tržnih aplikacijah znotraj držav Podonavske regije.
V okviru projekta EcoInn Danube se je najprej izvedla celovita raziskava stanja pomembnih faktorjev, ki vplivajo na razumevanje in uporabo pojma in koncepta eko-inovacij v sodelujočih državah, v kateri je bilo ugotovljeno, da Slovenija še vedno kotira relativno visoko na področju spodbujanja inovacij in varovanja okolja. V letih po krizi sta uspešna promocija in podpora pri zagonu novih podjetij blagodejno vplivali na razvoj miselnosti in podjetništva kot načina življenja, saj sta nagovarjali potrebe mlajše generacije po fleksibilnosti, kreativnosti in popolni kontroli nad sadovi lastnega dela. Po drugi strani je Republika Slovenija v istem času nedopustno zapostavljala neposredna vlaganja v raziskave in razvoj. V duhu varčevalnih ukrepov je popolnoma napačno pristopila k potrebam in vlogi znanosti v gospodarstvu, kar še najbolj velja za t.i. temeljne ali bazične raziskave, ki imajo, v nasprotju z aplikativnimi, največji potencial za podporo gospodarske rasti na temeljih novih znanstvenih odkritij. Več o rezultatih analize gospodarskih izhodišč, ključnih priložnosti in ovirah razvoja, splošnega stanja podpornih struktur ter prihodnjih strateških usmeritev lahko preberete na spletni strani projekta v razdelku `Library` (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ecoinn-danube/outputs ).

Leto 2018 je bilo zaznamovano z nadaljevanjem robustne gospodarske rasti v manj razvitih državah znotraj regije, pa tudi z uspešnim poslovanjem zagonskih podjetij. V takšnih okoliščinah, ko je na trgih dovolj razpoložljivega kapitala, znanja, veščin ter ustrezne kupne moči potrošnikov, je predvsem povezovanje med različnimi akterji inovacijskega procesa pristop, s katerim lahko dosežemo največje učinke, nova delovna mesta, nove investicije, večjo blaginjo.
S tem namenom je partnerski konzorcij pod vodstvom Zavoda KSSENA nadaljeval z razvojem in nadgrajevanjem vsebin na spletnem orodju zemljevida ključnih deležnikov (ang. stakeholder map), ki prikazuje pomembne organizacije iz partnerskih držav, vključujoč organizacije za raziskave in razvoj, podjetja, odločevalce na nacionalnem nivoju ter ostale podporne ustanove, ki s svojimi dejanji lahko vplivajo na hitrejšo in obsežnejšo vpeljavo eko-inovacij znotraj svojih delovnih procesov in širše. Orodje bo periodično posodabljalo široko omrežje deležnikov, ki so že vključeni v aktivnosti projekta EcoInn Danube. V kolikor želite biti videni in se povezati z relevantnimi partnerji, obiščite http://ecoinnovative.eu/contact-map/

Orodje je bilo razvito z uporabo storitve Kumu in predstavlja komplementaren del spletne platforme t.i. navideznega laboratorija (ang. virtual lab), katere glavni cilj je poenostavitev povezovanja med ponudniki in iskalniki tehnoloških rešitev na področju eko-inovacij, omogoča pa tudi dostop do omrežja zunanjih strokovnjakov, ki lahko nudijo podporo na področjih tehnološke odličnosti, razvoja, intelektualne lastnine in številnih drugih. Na portalu sodeluje tudi nekaj obetavnih slovenskih zagonskih podjetij. Obiščite portal na naslovu http://ecoinnovative.eu/.

Projekt bo v letu 2019 prešel v sklepno fazo in aktivnosti bodo temu primerno usmerjene v realizacijo praktičnega sodelovanja akademikov, raziskovalcev in podjetnikov pri razvoju, izdelavi in trženju produktov in storitev s področja eko-inovacij. Na podlagi transnacionalne strategije za spodbujanje eko-inovacij v Podonavski regiji bodo izdelani akcijski načrti partnerskih držav, ki bodo vsebovali nabor specifičnih ukrepov za izvedbo med in po koncu projekta. Največ pozornosti bo posvečeno obravnavi izbranih podjetij ter izvajanju neposredne pomoči za izboljšanje dostopa do financiranja, kapacitet za izvajanje raziskav in končnih kupcev. Projekt se bo uradno izvajal do konca maja 2019.

Za več informacij kontaktirajte energetsko agencijo KSSENA ali obiščite http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ecoinn-danube ter http://ecoinnovative.eu/.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice