Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: V Sevnici energetsko sanirali osemnajst večstanovanjskih stavb od 23-ih

V občini Sevnica so od leta 2013 pa do danes od 23-ih večstanovanjskih stavb, kolikor jih stoji v Naselju heroja Maroka v mestu Sevnica (NHM), energetsko prenovili že 18 stavb, je povedal Roman Perčič, vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Sevnica.

Večina stavb v Sevnici je bila zgrajena v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, ko o varčevanju z energijo še niso razmišljali. »O pomenu energetsko varčne gradnje smo začeli razmišljati po letu 2000. Leta 2006 smo izdelali energetsko zasnova občine Sevnica, v letu 2012 pa je bil sprejet še Lokalni energetski koncept,« se prvih korakov spominja Perčič.

Perčič je prepričan, da je treba ljudi ozaveščati in informirati o pomenu učinkovite rabe energije in jim tudi pokazati že izvedene primere dobrih praks. To so naredili tudi v njihovi občini in leta 2012 odprli vrata pisarne za brezplačno svetovanje s področja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije EnSvet. O tem so občane obveščali preko regionalnih in lokalnih medijev, pa tudi preko spleta. Organizirali so tudi večkratno obveščanje zbora lastnikov v večstanovanjskih stavbah, v projekt pa so vključili tudi upravljavca stanovanj družbo Terca iz Šentruperta.

Velik pomen Perčič pripisuje energetski pisarni, ki deluje v Sevnici, in sicer v pisarni podjetniškega inkubatorja v prostorih Javnega podjetja Komunala Sevnica. Kot bistvena področja svetovanja navaja ogrevanje (izbira energenta, zamenjava kotla, priprava tople vode), toplotno izolacijo objekta (toplotno izolacijska fasada, izolacija podstrešja, mansarde, izbira energetsko učinkovitih oken), obnovljive vire energije (sončna in geotermalna energija, lesna biomasa, veter), stranke pa iščejo tudi informacije o možnosti pridobitve finančnih vzpodbud (državne subvencije za OVE, ekološka posojila).

Leta 2013 so začeli izvajati tudi predavanja o energetskih sanacijah za zbore lastnikov večstanovanjskih stavb in tudi za upravljavca stavb. »Predstavitve je izvajal energetski svetovalec iz pisarne EnSvet,« je povedal Perčič.

Pojasnil je, da so z energetsko prenovo večstanovanjskih stavb začeli na območju Naselja heroja Maroka v mestu Sevnica (NHM ), kjer je skupno 23 večstanovanjskih stavb, od teh jih je sedaj energetsko saniranih že 18. V vseh stavbah so pridobili 100-odstotno soglasje lastnikov, vse sanacije so prijavili za subvencije na Eko skladu in vse dobili tudi odobrene, je dejal Perčič.

Podrobnejša finančna analiza leta 2015 izvedene energetske prenove večstanovanjske stavbe v NHM (št. 20) pokaže, da se je poraba zemeljskega plina s 15,64 m3 na kvadratni meter stanovanja, kolikor je znašala v kurilni sezoni 2001/2001, znižala na 5,77 m3 v kurilni sezoni 2016/2016. Izolacija fasade, balkonov in podstrešja jih je stala 91.300 evrov, od česar so stanovalci 27-ih stanovanj prispevali 13.600 evrov. Od Eko sklada so pridobili 66.000 evrov posojila ter 11.700 evrov nepovratnih sredstev, je pojasnil Perčič in dodal, da je delež na posamezno stanovanje (brez subvencije Eko sklada) znašal 2.948 evrov.

Sogovornik poudarja, da je na področju energetske prenove večstanovanjskih stavb izjemno pomembno večkratno informiranje krajanov o tem, kaj prinese energetska sanacija stavbe, pomembno je tudi večkrat predstaviti primere dobrih praks, velik pomen ima tudi dober upravljavec stanovanj, ki mu stanovalci zaupajo, ti pa morajo zaupati tudi v lokalno skupnost. »Zelo pomembno je tudi neposredno osebno sodelovanje, komuniciranje in zaupanje med ljudmi,« je še poudaril Perčič.

V občini še vedno nadaljujejo z informiranjem in ozaveščanjem občanov glede učinkovite rabe energije, o aktualnih temah s področja energetskega svetovanja pa jih obveščajo tudi preko lokalnih tiskanih in elektronskih medijev.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice