Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: Občina Dobrepolje z novo kurilnico; lesno biomaso bo dobavljal lokalni proizvajalec

Družba GGE je konec novembra občini Dobrepolje še uradno predala novo kotlovnico na lesno biomaso, ki bo s toploto oskrbovala osnovno šolo Dobrepolje in Vrtec Ringaraja ter predvideno novo športno dvorano, bo visoko energetsko učinkovita in do okolja prijazna. Poleg tega bo vse potrebne lesne sekance dobavljal lokalni proizvajalec.

Občina je koncesijsko pogodbo v vrednosti 857.080,50 evrov z DDV z družbo GGE podpisala konec aprila letos, koncesijo pa so podelili za 15 let.

Dela so se začela julija letos, končala pa oktobra. V sklopu prenove ogrevalnega sistema je GGE postavil novo samostojno kotlovnico, ki je, kot pravijo na občini, »dokaz, da tudi inženirski objekti lahko predstavljajo doprinos k ohranjanju lokalne arhitekture z uporabo naravnih materialov«.

Nov kotel na lesno biomaso ima toplotno moč 250 kW in predstavlja trenutno najnaprednejšo tehnologijo na tem področju, so pojasnili predstavniki podjetja in občine. Nova kotlovnica je s toplovodom povezana s staro kotlovnico v osnovni šoli, kjer so prenovili tudi celotno razdelilno postajo, in sicer zato, da se bo toplota po objektu distribuirala na bolj ekonomičen in energetsko učinkovit način. V sistemu pa je kot rezerva ostal tudi eden od obstoječih kotlov na lahko kurilno olje, s katerim so pred prenovo skrbeli za ogrevanje.

»Zaradi prehoda na biomaso se bodo izpusti CO2 v okolje zmanjšali za 116 ton na leto. Novo nameščeni kotel pa bo zaradi višjega izkoristka pri proizvodnji toplote porabil za 17 % manj primarne energije,« je ob predstavitvi nove kotlovnice poudaril Nejc Frumen, direktor razvoja v podjetju GGE. Izpostavil je, da gorivo v obliki lesnih sekancev »poleg ekološko sprejemljivejših emisij prinaša tudi pozitivne učinke za širšo lokalno skupnost, saj je lesna biomasa proizvedena lokalno – v občini Dobrepolje«, dolgoročni dogovor za dobavo celotne potrebne količine lesnih sekancev jim je namreč uspelo skleniti z lokalnim proizvajalcem.

Nova vgrajena razdelilna postaja z izvedenimi tehničnimi intervencijami bo prispevala k boljši in lažji regulaciji temperature v prostorih, kar bo pomembno vplivalo na izboljšanje ugodja in kakovosti bivanja otrok ter zaposlenih v osnovni šoli Dobrepolje, je še dodal Frumen.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice