Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: Občina Kranj v energetsko sanacijo objektov

Župan Kranja Boštjan Trilar in mag. Rok Vodnik v imenu Petrola sta pred kratkim v Kranju podpisala koncesijske pogodbe za izvedbo delnih in celovitih energetskih sanacij na 22 občinskih objektih. Pri projektu v konzorciju sodelujeta še družbi Gorenjske elektrarne in Domplan Kranj. Gre za javno-zasebno partnerstvo pri naložbi, ki je vredna 6,18 milijona evrov brez DDV, so povedali v Kranju.

Trilar je dejal, da gre za »nove stare« poslovne partnerje, saj z njimi že sodelujejo. Vodnik je ob tem pojasnil, da so že leta 2002 podpisali prvo 15-letno pogodbo na področju energetskega pogodbeništva, ki se je iztekla lani. Tokrat so pogodbo ponovno podpisali za obdobje 15 let.

Pri projektu bo 35 % sredstev oziroma 2,25 milijona evrov zagotovljenih iz kohezijskih sredstev. Zasebni partner – torej konzorcij družb Petrol, Domplan in Gorenjske elektrarne – bo prispeval 3,1 milijona evrov, mestna občina Kranj pa 830.000 evrov. Trilar je ob tem izpostavil, da je pomanjkanje denarnih sredstev vedno velik problem, zato iščejo načine, kako zagotoviti dodatna sredstva. Pojasnil je, da je pogodba med omenjenimi partnerji »hibrid med javno-zasebnim partnerstvom in energetskim pogodbeništvom«.

Zasebni partner bo investiral v energetsko prenovo objekta in zagotavljal določene prihranke ob enakem ali višjem udobju v prostorih, javni partner pa ga bo s temi prihranki v pogodbeni dobi poplačal. Po poteku pogodbenega obdobja vsi prihranki pri stroških za oskrbo z energijo ostanejo javnemu parterju. Zasebni partner bo v času trajanja 15-letne koncesije zagotovil tudi upravljanje in vzdrževanje novo vgrajenih oziroma saniranih energetskih naprav ter sistemov, so pojasnili v Petrolu.

Celovita energetska sanacija je predvidena na 10 objektih, na ostalih 12 objektih je predvidena delna energetska sanacija z izvedbo posamičnih ukrepov za energetsko učinkovitejšo rabo energije. 

 

Projekt v skupni površni 68.450 kvadratnih metrov obsega:

  • celovito energetsko sanacijo na naslednjih 10 objektih: občinska stavba Kranj, Prešernovo gledališče Kranj, OŠ France Prešeren - POŠ Kokrica, OŠ Helene Puhar, OŠ Jakoba Aljaža s športno dvorano, OŠ Matije Čopa, OŠ Simona Jenka – PŠ Trstenik, OŠ Staneta Žagarja, VVZ Janina, VVZ Najdihojca.
  • delno energetsko sanacijo šestih objektov: OŠ Orehek, OŠ Simona Jenka – Primskovo, VVZ Mojca, VVZ Živ Žav, ZZŠK Pokriti olimpijski bazen, OŠ Stražišče – PŠ Žabnica,
  • energetsko upravljanje v še šestih objektih: Mestna knjižnica Kranj (MKK), Grad Khislstein, OŠ Predoslje, OŠ Simona Jenka – PŠ Goriče, OŠ Mavčiče, OŠ Stražišče – PŠ Besnica.

Pri celovitih sanacijah gre za toplotne izolacije fasad, zamenjavo stavbnega pohištva, izolacije stropov neogrevanih podstrešij, vgradnjo termostatskih ventilov, vgradnjo ali prenovo učinkovitih prezračevalnih sistemov, prenovo kotlovnic in toplotnih postaj, vgradnjo toplotnih črpalk, sanacije notranjih razsvetljav itd., pri delnih sanacijah pa se sanira predvsem ogrevalne sisteme ter notranjo razsvetljavo ter vgrajuje sisteme za energetsko upravljanje.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice