Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: Celje prihodnje leto v energetsko prenovo osmih stavb

V prihodnjem letu bo Mestna občina Celje, če bo vse teklo po načrtih, energetsko prenovila osem javnih objektov, ki so dotrajani oziroma energetsko manj učinkoviti, so povedali na občinskem oddelku za okolje in prostor ter komunalo; med njimi tudi Celjski dom.

»Trenutno pripravljamo dokumentacijo za prijavo na razpisana kohezijska sredstva ministrstva za infrastrukturo, ki bo morda objavljen že decembra, načrtujemo pa, da bomo energetsko prenovili Celjski dom, OŠ Hudinja, enoto Živ Žav Vrtca Zarja, enoto Iskrica Vrtca Zarja, enoto Mavrica Vrtca Anice Černejeve, IV. osnovno šolo in II. osnovno šolo,« so pojasnili na občini.

Dodali so, da je skladno s ponudbo izbranega izvajalca del skupna vrednost naložbe ocenjena na približno 3,9 milijona evrov. »Zasebnik mora prispevati vsaj 50,5 odstotkov potrebnega denarja, torej približno 1,9 milijona evrov,« pravijo na občini. Dodajajo, da lahko pristojno ministrstvo prispeva do 40 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, ostali denar mora zagotoviti mestna občina Celje. »Natančni zneski bodo znani šele potem, ko bomo dobili odločbo ministrstva za infrastrukturo oziroma ko bo znano, koliko odstotkov naložbe bo sofinanciralo ministrstvo,« so pojasnili.

Najzahtevnejša in najdražja bo energetska obnova Celjskega doma. »Gre namreč za zelo dotrajan objekt, ki je pod zaščito Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje. Seveda bo tudi energetska sanacija ostalih izbranih objektov zahtevala strokoven pristop in natančno izvedbo,« pravijo na občini in dodajajo, da bodo pogodbo za izvajanje energetskega pogodbeništva sklenili z izbranim izvajalcem del, ki bo lahko imel podizvajalce.

Če bo vse teklo po načrtih, bo energetska prenova osmih javnih objektov končana v letu 2018.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice