Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre energetske prakse: Občina Novo mesto postaja pametno mesto

Župan Novega mesta Gregor Macedoni, direktor strateške poslovne enote poslovni trg v Telekomu Slovenije mag. Igor Bohorč in Gregor Potočar, direktor družbe SAP SEE, so v začetku septembra v Novem mestu podpisali sporazum o sodelovanju v sistemu pametno mesto (Smart City). V triletnem pilotnem projektu bodo med drugim spremljali porabo energentov.

V okviru projekta bosta Telekom Slovenije in SAP Slovenija v občini Novo mesto zasnovala naslednje napredne rešitve: spremljanje zasedenosti javnih parkirnih prostorov, merjenje kakovosti zraka (okoljska senzorika), zajem in merjenje porabe vode in energentov, razvoj pametne ulične razsvetljave in merjenje zadovoljstva občanov.

Gre za referenčno postavitev pametnega mesta, ki predstavlja naslednjo fazo razvoja mest v okviru rešitev, ki jih omogoča internet stvari, so sporočili iz novomeške občine in dodali, da so rešitve namenjene povečevanju kakovosti življenja v mestih. Internet stvari namreč omogoča povezovanje velike količine naprav z vgrajenimi tipali, ki bolj ali manj samostojno komunicirajo tako med seboj kot z najrazličnejšimi aplikacijami.

Razvoj pametnih mest sicer temelji na vzpostavitvi celotnega sistema strojne in programske opreme ter aplikacijskih komponent, kot so senzorji za merjenje različnih parametrov v objektih, prostorih in območjih (temperatura, snovi v vodi ali zraku, geolokacija…), komunikacijska infrastruktura, ki podatke iz senzorjev varno in zanesljivo prenaša v centralni sistem, hramba podatkov in uporaba aplikacij, saj veliko število senzorjev ustvari ogromne količine podatkov, in aplikacije za pridobivanje podatkov in pripravo analiz, so ob podpisu sporazuma še poudarili v občini Novo mesto.

 

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice