Arhiv novic

Arhiv novic

Poročilo: 2,2 % vseh površin EU dovolj za prehod na 100 % OVE

Za prehod na ogljično nevtralnost do 2040 in 100 % OVE je potrebnih samo 2,2 % vseh površin EU, kaže novo poročilo mreže European Environmental Bureau (EEB).

Poročilo je bilo izdano kot odgovor na burne razprave v EU glede obsega in vrste zemljišč, potrebnih za širitev obnovljivih virov energije (OVE) in evropskega energetskega prehoda.

»Za sedanje in prihodnje vetrne in sončne projekte bo potrebnih le 2,2 % vseh površin EU, da bi lahko EU postopno opustila fosilna goriva in jedrsko energijo ter dosegla podnebno nevtralnost do leta 2040,« so pojasnili avtorji poročila.

Ob upoštevanju strogih kmetijskih in okoljskih omejitev ter omejitev biotske raznovrstnosti je po podatkih Skupnega raziskovalnega središča (JRC) 2,5 % zemljišč EU primernih za razvoj sončnih in (kopenskih) vetrnih zmogljivosti, navaja poročilo.

Podeželska območja imajo pri tem največji potencial za izgradnjo OVE zmogljivosti. Po oceni JRC se večina primernih zemljišč za postavitev OVE v EU nahaja na podeželju, in sicer 78 % za fotovoltaične (PV) sisteme, postavljene na tleh, in 83 % za vetrne elektrarne na kopnem.

Poročilu tudi ugotavlja, da samo izkoriščanje strešnih površin ne bo dovolj, saj mestna in industrijska območja sama po sebi ne morejo sprejeti vseh sončnih zmogljivosti za razogljičenje Evrope.

Potrebna pa bo tudi večja solidarnost in medsebojno povezovanje med članicami, saj nekatere države, kot sta Nemčija in Italija, nimajo dovolj primernih površin na voljo za njihove potrebe po obnovljivi energiji.

Hkrati pa imajo države, kot sta npr. Španija in Romunija, obilo zemljišč za razvoj OVE, ki precej presegajo njihove energetske potrebe.

Celotno poročilo mreže European Environmental Bureau (EEB) v angleškem jeziku je dostopno tukaj.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice