Arhiv novic

Arhiv novic

Okrepljen regionalni pristop k upravljanju sistemov ključen pri vpeljavi obnovljivih virov

Uspešnejše vključevanje vse večjega deleža obnovljivih virov energije (OVE) v veleprodajni trg z električno energijo bo zahtevalo boljšo izrabo medomrežnih zmogljivosti, so pretekli teden sporočili iz Evropskega elektroenergetskega združenja Eurelectric ter ob tem pozvali k okrepitvi regionalnega pristopa k upravljanju sistemov (ang.: system operation).

V združenju menijo, da je ena izmed največjih ovir za nadaljnje povezovanje veleprodajnih trgov pravzaprav omejenost medobmočnih zmogljivosti, ki jih ponujajo operaterji prenosnih sistemov.

Kot je razvidno iz poročila o rezultatih spremljanja notranjih trgov z električno energijo in plinom za leto 2016, ki ga je izdala Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) (in je dostopno TU), je bilo v letu 2016 za trgovanje na voljo manj kot 50 odstotkov »referenčne zmogljivosti«. Na mnogih mejah EU je ponujena »referenčna zmogljivost« predstavljala celo samo ostanek, pravijo v združenju.

Eurelectric je skupaj z Evropsko zvezo združenj za strojegradnjo, elektro in elektronsko industrijo ter kovinsko predelavo Orgalime, Združenjem evropske fotovoltaične industrije Solar Power Europe in Združenjem evropske vetrne industrije Wind Europe Evropski parlament in Svet pozval k podpori in okrepitvi sledečih postavk, ki jih je Evropska komisija predložila novembra 2016 v okviru svežnja za čisto energijo:

  1. Člen 6 direktive o energiji iz OVE, ki vpelje načelo prepovedi retroaktivnosti za sheme podpore. Podpisani menijo, da retroaktivni ukrepi ovirajo rast trga in ustvarjajo negotovost, torej jih je treba prepovedati.
  2. Odstavek 2 (c) člena 4 in prvi stavek odstavka 4 člena 11 uredbe o električni energiji, ki se nanašata na predhodno veljavno klavzulo o prednostnem dispečiranju in izjemah pri izravnavi, ki sta ključna tudi z vidika krepitve zaupanja investitorjev.

»Tretjina te vrzeli izhaja iz nezadostnega usklajevanja med operaterji prenosnih sistemov, preostanek pa iz dajanja prednosti notranjim tokovom pred čezmejnimi,« ocenjujejo v združenju. Kot izpostavijo, »je treba izvesti ukrepe za povečanje čezmejnih prenosnih zmogljivosti, ki so na trgih ponujene na stroškovno učinkovit način«.

Postopen regionalni pristop k upravljanju sistemov je pri vzpostavljanju resnično povezanega notranjega energetskega trga ključnega pomena, pravijo v združenju Eurelectric. Kot dodajo, je uvajanje omrežnih kodeksov in smernic dober začetek.

Trenutni okvir (ki vsebuje smernice za upravljanje sistema in trga) pravzaprav onemogoča dejansko optimizacijo družbene dobrobiti na regionalni ravni, saj vse naloge, ki se nanašajo na dostop do omrežja, še naprej pripisuje nacionalnih akterjem – z zgolj omejeno stopnjo regionalnega usklajevanja.

V združenju Eurelectric sicer pozdravljajo načela predloga Evropske komisije za okrepljeno regionalno usklajevanje, ki je bil podan v osnutku svežnja za čisto energijo, dokler bo ta gradil na že obstoječih programih (denimo regionalnih centrih za varnost) in dokler bo dovoljeval linearni razvoj, a menijo, da bi se ga lahko še izboljšalo.

V Eurelectricu torej pozivajo k ambicioznim regionalnim metodologijam, ki bodo omogočile povsem transparenten in usklajen izračun zmogljivosti, ob čemer dodajo, da bi moral biti poleg implicitnega dodeljevanja zmogljivosti za dan vnaprej in znotraj dneva dostop do medomrežnih povezav (preko dodeljevanja pravic do prenosa s strani operaterjev prenosnega sistema) tržnim udeležencem zagotovljen tudi v časovnih okvirih terminskega trgovanja. V združenju pozivajo tudi k povsem transparentni in sistematični utemeljitvi vsakega odstopanja operaterjev prenosnih sistemov od navodil regionalnih centrov za usklajevanje. Do takih odstopanj bi moralo priti le v primerih, ko je ogrožena varnost sistema.

V združenju Eurelectric menijo, da bi morali regionalni centri za usklajevanje tudi dejavno olajševati usklajevanje količine in nabave izravnalnih zmogljivosti, kar bi okrepilo regionalno sodelovanje in utrdilo usklajevalno vlogo teh centrov.

Za nadaljnje regionalno upravljanje sistemov pa je potrebno tudi dosledno regionalno vodenje.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice