Arhiv novic

Arhiv novic

Okoljevarstveniki opozarjajo politike, naj ne pozabijo na sonce

Več kot 40 aktivistov je v začetku oktobra na Prešernovem trgu v središču Ljubljane z velikim soncem in napisom 'Ste pozabili na sonce?' politike opozorili na nujnost čimprejšnjega prenehanja uporabe premoga in prehoda na obnovljive vire energije (OVE).

Opozorili so, da bi zadnji načrti ministrstva za infrastrukturo (MzI) in vlade dr. Mira Cerarja ohranili Slovenijo v primežu fosilnih goriv še desetletja, medtem pa bi še naprej ignorirali obnovljive vire in ljudi izpostavili vse bolj uničujočim posledicam podnebnega zloma, pravijo v okoljski nevladni organizaciji Greenpeace.

»Če sledimo tempu infrastrukturnega ministrstva, bomo prehod na čist obnovljiv energetski sistem namesto čez dobrih 30 let dosegli čez približno 200 let, a tega časa preprosto nimamo,« je dejala Katja Huš, predstavnica Greenpeacea v Sloveniji. Opozorila je tudi na vse več vremenskih ekstremov, kot je na primer letošnja suša v Sloveniji, hurikani v karibskem otočju, poplave v Bangladešu, požari na Portugalskem …

»Naši odločevalci pa bi kurili premog še do sredine stoletja ter še naprej ignorirali sončno in vetrno energijo.« Prepričana je, da odločitev za OVE ne smemo več prestavljati in da je čas za ukrepanje zdaj. »Zato danes potrebujemo politične predstavnike, ki bodo na prvo mesto postavili ljudi, ne pa kratkoročne interese premogovnih in jedrskih velikanov,« meni Katja Huš.

V organizaciji Greenpeace opozarjajo, da je bilo letošnje poletje v Sloveniji drugo najtoplejše odkar obstajajo stalne meritve in da naj bi po nekaterih ocenah velik delež kmetov izgubil tretjino svojega pridelka in bo zaradi povzročene škode letošnja suša razglašena za naravno nesrečo. »Slovensko podnebje pa je že danes približno 2 °C toplejše, kot je bilo sredi minulega stoletja,« pravijo v Greenpeaceu.

»Da bi se izognili najhujšim posledicam podnebnih sprememb in uresničili cilj Pariškega sporazuma, prve analize kažejo, da bi morala zadnja termoelektrarna na premog v EU zapreti svoja vrata čez 13 let. A kljub vsem opozorilom in obljubam se slovenska vlada še vedno obotavlja,« pravijo v Greenpeace Slovenija. »Pred kratkim je MzI objavilo gradiva za Energetski koncept Slovenije (EKS) – kažipot razvoja slovenske energetike do 2030 in 2050. Trenutni načrti ministrstva dovolijo Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) kuriti premog do sredine stoletja (2054!), grozi pa nam, da bomo izgubili celotno desetletje sprememb – v desetih letih bomo dvignili delež OVE le za 2 % . V primerjavi z dosedanjim trendom bi s tem v Sloveniji dejansko upočasnili že zdaj mizerni razvoj OVE,« napovedujejo. Dodajajo, da »ministrstvo samo priznava, da s takšnimi cilji opuščamo vsakršen resen podnebni boj. Edini scenarij, s katerim dosežemo tudi podnebni cilj na nacionalni ravni – zmanjšanje toplogrednih plinov za 80 % do leta 2050 – predvideva namreč 40-odstotni delež OVE do leta 2030, EKS pa zastavlja le 27-odstotni delež OVE.«

V Greenpeaceu so prepričani, da bi lahko do leta 2050 lastno električno energijo iz sonca in vetra proizvajalo več kot 900.000 prebivalcev Slovenije, kar predstavlja skoraj polovico celotne populacije. Ti energetski državljani bi lahko do leta 2030 proizvajali 1,5 TWh, do leta 2050 pa 4 TWh električne energije, pravijo nevladniki in dodajajo, da bi tako lahko do sredine stoletja energetski državljani pokrili četrtino potreb Slovenije po električni energiji. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice