Arhiv novic

Arhiv novic

Novi milijoni za zelene projekte – tudi Sloveniji

V 144 inovativnih projektov v državah članicah EU – dva od njih prihajata tudi iz Slovenije – bo Evropska komisija vložila več kot 222,7 milijona evrov, so sporočili iz slovenskega predstavništva. Gre za naložbo za boljše okolje in podnebne ukrepe, ki podpira prehod na bolj trajnostno in nizkoogljično prihodnost. V Evropski komisiji so prepričani, da bo financiranje tovrstnih projektov iz proračuna EU spodbudilo dodatne naložbe, tako da bo v 144 novih projektov v 23 državah članicah skupaj vloženih 398,6 milijona evrov.

Podpora prihaja iz programa za okoljske in podnebne ukrepe, ki je del finančnega instrumenta za okolje LIFE. Projektom na področju okolja in učinkovite rabe virov, narave in biotske raznovrstnosti ter okoljskega upravljanja in obveščanja je namenjenih 323,5 milijona evrov.

V Sloveniji sta bila odobrena dva projekta, ki sta skupaj vredna dva milijona evrov. Projekt LIFE ARTEMIS, ki ga bo izvajal Gozdarski inštitut Slovenije, bo dobil 1,1 milijona evrov, njegov namen pa je izboljšanje ozaveščenosti javnosti o invazivnih tujerodnih vrstah v gozdovih, s čimer bi prispevali k zmanjšanju škodljivih vplivov invazivnih tujerodnih vrst na biotsko raznovrstnost, pojasnjujejo na slovenskem predstavništvu Evropske komisije. V okviru omenjenega projekta bodo vzpostavili sistem zgodnjega opozarjanja in hitrega odzivanja za obvladovanje vpliva invazivnih tujerodnih vrst na gozdove, uvedbo popisa invazivnih tujerodnih vrst in usposabljanje strokovnjakov ter prostovoljcev za učinkovito spopadanje z invazivnimi tujerodnimi vrstami.

Drugi projekt iz Slovenije izvaja Razvojna agencija ROD Ajdovščina, ki bo za projekt LIFE VIVaCCAdapt dobila 0,9 milijona evrov. Projekt se bo osredotočal na prilagajanje kmetijstva v rodovitni zgornji Vipavski dolini v Sloveniji na vplive podnebnih sprememb. »Kot del celostne strategije za prilagajanje podnebnim spremembam bo vzpostavljen pilotni sistem za podporo pri odločanju glede namakanja in odprt predstavitveni center za zasajanje zelenih vetrnih pregrad, da bi prikazali pomen ustvarjanja pred vetrom zaščitenih območij na območjih z močnimi vetrovi,« so pojasnili na Komisiji.

V okviru programa LIFE, ki je instrument EU za financiranje okoljskih in podnebnih ukrepov, je bilo od leta 1992 sofinanciranih več kot 4.300 projektov po vsej EU in v tretjih državah. Z njegovo pomočjo je bilo mobiliziranih 8,8 milijarde evrov, od tega 3,9 milijarde za varstvo okolja in zaščito podnebja. Proračun programa LIFE za obdobje 2014–2020 je 3,4 milijarde evrov v tekočih cenah. V okviru programa se med drugim izvajata podprograma za okolje in podnebne ukrepe, so še pojasnili na Komisiji.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice