Arhiv novic

Arhiv novic

Nova podnebna zakonodaja EU bo vključevala tudi emisije iz rabe zemljišč in gozdarstva

Evropski parlament in Svet sta sredi decembra dosegla začasni sporazum glede enega ključnih zakonodajnih predlogov za uresničevanje podnebnih ciljev EU do leta 2030, ki se nanaša na področje emisij iz rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF). Gre za sestavni del politike EU za spodbujanje evropskega prehoda na sodobno in čisto gospodarstvo.

Področje rabe zemljišč in gozdarstva vključuje izkoriščanje tal, rastlinja, biomase in lesa, zaradi svojega edinstvenega položaja pa lahko pomaga oblikovati tudi močno podnebno politiko. Sektor sicer resda proizvaja toplogredne pline, a lahko obenem prispeva tudi k odstranjevanju CO2 iz ozračja. Gozdovi v EU namreč vsako leto absorbirajo količino, ki je enakovredna skoraj 10 odstotkom skupnih toplogrednih plinov v EU.

Z uredbo o rabi zemljišč, spremembi rabe zemljišč in gozdarstvu bodo emisije toplogrednih plinov in odvzemi, ki izhajajo iz rabe kmetijskih zemljišč in gozdarstva, vključeni tudi v okvir podnebne politike EU po letu 2021. Nova pravila bodo še okrepila vlogo zemljišč in gozdov kot ponorov ogljika, obenem pa bodo spodbudila tudi njihovo produktivno in trajnostno rabo in tako prispevala k nadaljnjemu razvoju biogospodarstva in okolju prijaznega kmetijstva.

Predlog za področje LULUCF je bil Komisiji predstavljen 20. julija 2016. Emisije in odvzemi toplogrednih plinov iz tega sektorja, ki bodo tako predstavljali del podnebne in energetske politike do leta 2030 (ki pokriva obdobje 2021-2030), do sedaj še niso bili vključeni v prizadevanja EU na področju boja proti emisijam toplogrednih plinov.

Začasni sporazum (dosežen med tristranskimi pogajanji med Parlamentom, Svetom in Komisijo) morata zdaj uradno potrditi še Evropski parlament in Svet ministrov. Po potrditvi bo uredba objavljena v Uradnem listu EU, v veljavo pa bo stopila 20 dni kasneje.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice