Arhiv novic

Arhiv novic

Nekaj 10 pripomb in predlogov glede plavajoče SE Družmirje

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v okviru javne obravnave pobude za pripravo državnega prostorskega načrta za plavajočo sončno elektrarno Družmirje prejelo nekaj deset pripomb in predlogov. Te so trenutno še v proučevanju.

»Pripravljavec in projektna skupina, ki jo določa 86. člen Zakona o urejanju prostora (ZUreP-3), skupaj z investitorjem in izdelovalci pobude analizirata prispele predloge in pripombe javnosti, podatke in usmeritve državnih nosilcev urejanja prostora ter druga podana mnenja in usmeritve. Na podlagi analize bo pripravljen osnutek sklepa o pripravi državnega prostorskega načrtovanja, ki ga bo sprejela Vlada RS,« so pojasnili na ministrstvu.

Pobuda za pripravo državnega prostorskega načrta za plavajočo sončno elektrarno (PSE) Družmirje je bila sicer javno objavljena od 22. maja do 29. junija, nato pa je bil rok za podajo pripomb in predlogov podaljšan do 19. julija. Javna predstavitev pobude je potekala 3. junija v Kulturnem domu Šoštanj.

Načrtovana PSE na Družmirskem jezeru v občini Šoštanj je po navedbah investitorja, družbe HSE, predvidena na do 50 % razpoložljive površine jezera. Ocenjena moč elektrarne bo do 140 MW, letna proizvodnja pa do 140 GWh električne energije.

Vpliv na okolje

V HSE so se sicer prejšnji mesec odzvali na javno objavljeno peticijo Šaleškega ekološkega gibanja, ki je opozorilo na domnevne negativne vplive projekta PSE Družmirje. Poudarili so, da gre za enega od pomembnih projektov zelenega prehoda in prestrukturiranja SAŠA regije, ki ne predstavlja bistvenih posegov v okolico jezera in samo Družmirsko jezero. »Skrb za okolico Družmirskega jezera, samo jezero ter vodni in obvodni živelj je ena ključnih prioritet projekta plavajoče sončne elektrarne Družmirje,« so zapisali.

Spomnili so, da bo v sklopu državnega prostorskega načrtovanja za projekt PSE Družmirje »izdelano okoljsko poročilo, s katerim se preverijo morebitni okoljski vplivi projekta ter po potrebi tudi določijo ukrepi za preprečevanje poslabšanja stanja ogroženih in redkih zavarovanih vrst«.

Poleg tega bo v sklopu celovite presoje vplivov na okolje preverjen vpliv PSE na stanje voda. »Glede na izkušnje v tujini lahko pričakujemo, da bistvenega vpliva na kemijsko stanje ne bo, prav tako ne na količinsko stanje voda. Plavajoče sončne elektrarne namreč niso vir kemijskega onesnaženja in ne vplivajo na zmanjševanje količinskega stanja vode. Ravno nasprotno: s postavitvijo PSE se količina izhlapele vode zmanjša.«

Glede očitkov morebitnih tveganj za nesrečo pa v HSE poudarjajo, da je PSE Družmirje »načrtovana iz materialov in panelov, ki so odporni na vse atmosferske vplive, vgrajene bo imela tudi protipožarne zaščite. Fotovoltaični paneli, ki se uporabljajo za plavajoče sončne elektrarne, so posebni in kot taki ne vsebujejo težkih kovin ali morebitnih drugih strupenih snovi, ki bi lahko vplivale na kakovost vode«.

Dodajajo, da se pri načrtovanju PSE »upoštevajo visoki standardi varnosti, ki je pogoj za gradnjo tovrstnih objektov. Dodatno pa velja poudariti, da zaradi obratovanja plavajoče sončne elektrarne v Evropi še ni zabeleženega požarnega dogodka, tudi o izrednih dogodkih nenadzorovanih razsežnosti v zvezi s PSE v evropskih državah ne poročajo«.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice