Arhiv novic

Arhiv novic

Naraščajoče potrebe po energiji v svetu in njegova preobrazba

Poročilo o energetski prihodnosti sveta za leto 2017 (ang. World Energy Outlook 2017) Mednarodne agencije za energijo (IEA) ugotavlja, da bodo naslednjih dvajset let svetovni energetski sistem preoblikovali štirje glavni dejavniki: Združene države prevzemajo vodilno vlogo na svetu glede nafte in plina, zahvaljujoč upadanju cen se hitro uvaja obnovljive vire, delež elektrike v mešanici energetskih virov narašča in nova ekonomska strategija Kitajske jo usmerja v čistejšo rast, kar vpliva na svetovne energetske trge.

V naslednjih petindvajsetih letih bodo naraščajoče potrebe po energiji zadovoljevali najprej obnovljivi viri in zemeljski plin, saj cene sončne energije hitro padajo, zaradi česar ta postaja najcenejši vir nove proizvodnje električne energije. Svetovno povpraševanje po energiji bo do leta 2040 30 % višje, a še vedno za polovico manj, kot bi bilo brez izboljšanja učinkovitosti, ocenjuje IEA. 
»Leta razcveta premoga so se končala v odsotnosti zajemanja, uporabe in shranjevanja ogljika v industrijskem merilu, naraščanje povpraševanja po nafti pa se upočasnjuje, vendar se kljub porastu prodaje električnih avtomobilov ne bo zaustavilo do leta 2040,« trdi IEA.

Fotovoltaika naj bi vodila povečanje zmogljivosti, kar poganja njena uvedba na Kitajskem in v Indiji, medtem pa bo v Evropski uniji vodilni vir električne energije kmalu po letu 2030 postal veter. »Sončna energija si utira pot na svetovnih energetskih trgih, saj marsikje postaja najcenejši vir proizvodnje električne energije, vključno s Kitajsko in Indijo,« je dejal Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

»Električna vozila so v porastu, kar je posledica vladne podpore in nižanja cen baterij, a je za pisanje osmrtnice nafti še veliko prezgodaj, saj se zaradi rasti za tovornjake, letalstvo, petrokemijo in ladijski promet povpraševanje veča. Združene države bodo za desetletja postale nesporno vodilni proizvajalec nafte in plina, kar bo predstavljalo velike pretrese za mednarodno tržno dinamiko,« je povedal Birol.

Revolucija črpanja plina in nafte iz skrilavca v Združenih državah se nadaljuje zaradi izjemne sposobnosti proizvajalcev sproščanja novih virov na stroškovno učinkovit način. Do sredine dvajsetih let enaindvajsetega stoletja bodo Združene države predvidoma postale največje izvoznice utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) na svetu in neto izvoznice nafte do konca dvajsetih let.

»To močno vpliva na trge s plinom in nafto, saj izziva uveljavljene dobavitelje in povzroča korenito preusmeritev svetovnih trgovinskih tokov. Potrošniki v Aziji bodo do leta 2040 predstavljali več kot 70 % svetovnega uvoza nafte in plina. UZP iz Združenih držav poleg tega pospešuje korenit strukturni prehod na bolj prilagodljiv in globaliziran trg s plinom,« trdi IEA.

Svetovno povpraševanje po nafti bo naraščalo do leta 2040, čeprav vse počasneje, zaradi izkoristka goriva in vse večje elektrifikacije pa bo nafta za uporabo v potniških vozilih dosegla vrh kljub podvojitvi števila vozil na dve milijardi. Drugi sektorji - petrokemija, tovornjaki, letalstvo in ladijski promet - pa bodo do leta 2040 povpraševanje povečali na 105 milijonov sodčkov na dan.

Čeprav so emisije v zadnjih letih konstantne, poročilo ugotavlja, da se bodo do leta 2040 svetovne emisije CO2, povezane s porabo energije, nekoliko povečale, a počasneje kot so napovedovale lanskoletne projekcije. Vendar to še zdaleč ni dovolj, da bi se izognili resnim posledicam podnebnih sprememb.

Letošnje Poročilo o energetski prihodnosti sveta vključuje poseben poudarek na Kitajski, kjer so v pripravi spremembe politike, ki bodo pomembno vplivale na mešanico energetskih virov države in še naprej oblikovale svetovne trende. Posledica nove faze v razvoju države je gospodarstvo, ki je manj odvisno od težke industrije in premoga. Obenem se zaradi močnega poudarka na čistejših energetskih tehnologijah, predvsem za reševanje slabe kakovosti zraka, Kitajska uvršča na položaj vodilne države glede vetrne, sončne in jedrske energije ter električnih vozil, prav tako pa predstavlja vir več kot četrtine napovedane rasti porabe zemeljskega plina. 

»Čeprav se rast povpraševanja na Kitajskem upočasnjuje, se zaradi drugih držav skupno svetovno povpraševanje še naprej povečuje - od tega Indija predstavlja skoraj eno tretjino svetovne rasti do leta 2040,« še navaja IEA.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice