Arhiv novic

Arhiv novic

Naložbeni načrt za Evropo: Evropski sklad za strateške naložbe je podprl prvi infrastrukturni projekt v Sloveniji

V okviru naložbenega načrta za Evropo je Evropska investicijska banka (EIB) 18. julija 2017 odobrila prvi večji slovenski infrastrukturni projekt, ki bo koristil jamstva iz Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI): Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d. d. (DARS) bo tako financirala nakup in uvedbo sistema elektronskega cestninjenja za tovorna vozila na slovenskih avtocestah. 

Naložbeni načrt za Evropo je z Evropskim skladom za strateške naložbe (EFSI) do septembra 2017 z garancijami sicer spodbudil že za več kot 236 milijard evrov skupnih naložb ter 300.000 delovnih mest. Za infrastrukturne projekte in programe financiranja malih in srednje velikih podjetij (MSP), ki se zdaj izvajajo v vseh 28 državah članicah, je bilo v okviru EFSI skupno odobrenih za skoraj 46,5 milijard evrov garancij.


Od tega je EIB banka v okviru EFSI odobrila 312 infrastrukturnih projektov (več kot 36 milijard evrov EU garancij), Evropski investicijski sklad (EIF) pa 306 sporazumov za financiranje MSP-jev (več kot 10 milijard evrov EU garancij). Ti sporazumi za MSP-je naj bi prinesli koristi več kot 454.000 malim in srednje velikim podjetjem ter podjetjem s srednje veliko tržno kapitalizacijo.

S tem je EFSI že več kot presegel polovico od 315 milijard evrov načrtovanih naložb, ki sta jih za obdobje 2015–2018 napovedali Evropska komisija in EIB z namenom spodbujanja strateških naložb, oživljanja gospodarske rasti, ustvarjanja novih delovnih mest in krepitve globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Glede na dosedanji uspeh so 13. septembra 2017 Evropski parlament in države članice že dosegli načelni dogovor o sprejemu zakonodaje in podaljšanju delovanja Evropskega sklada za strateške naložbe tudi po letu 2018. Naslednik, t.i. EFSI 2.0, naj bi predvidoma stopil v veljavo 1. januarja 2018 in naj bi do 2020 spodbudil za 500 milijard evrov naložb ter 700.000 delovnih mest.

Naložbeni načrt  je podprl že več kot 312 večjih infrastrukturnih projektov v Evropi


Gre za infrastrukturne projekte, financirane s kombinacijo javnih in zasebnih sredstev, zato so zastavljeni kot javno-zasebno partnerstvo. Dodana vrednost naložbenega načrta v teh projektih je, da EFSI garancija v primeru neuspeha projekta  zagotavlja jamstvo za kritje prve izgube. To Evropski investicijski banki (EIB), ki operativno vodi sklad EFSI, in drugim zasebnim investitorjem omogoča, da so pripravljeni vlagati projekt, tudi v bolj tvegane, in da izvedejo naložbe hitreje, kot bi jih brez jamstva EFSI.

Tako je EIB banka odobrila prvi večji slovenski infrastrukturni projekt z EFSI jamstvom in sicer za finaciranje 51 milijonov evrov, da bo DARS s projektom v skupni vrednosti 105 milijonov evrov na 610 km avtocest in hitrih cest posodobil in zamenjal obstoječi sistem cestninjenja (na cestninskih postajah) z elektronskim cestninjenjem za tovorna vozila. Novi sistem bo prispeval k zmanjšanju čakalnih dob za tovorna vozila, manjši porabi goriva ter zmanjšanju emisij in hrupa. V skladu z novimi evropskimi trajnostnimi rešitvami za mobilnost bo novi sistem med drugim omogočal različne stopnje cestninjenja glede na kategorijo vozil in emisijske razrede. Vključuje tudi vzpostavitev centralnega sistema za integrirane zaledne storitve, mrežo storitev za stranke ter sistem za odkrivanje in pregon goljufij.

Med primeri odobrenih EFSI projektov so denimo tudi: gradnja nove papirnice na Finskem, ki bo temeljila na inovativnih tehnologijah ter obnovljivih virih energije, gradnja novih vetrnih elektrarn na Škotskem, izgradnja obvoznice okrog Bratislave, gradnja nove izobraževalne univerzitetne bolnišnice v Združenem kraljestvu in 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, podpora raziskavam za razvoj zdravila proti Alzheimerjevi bolezni, podpora raziskavam na področju razvoja 3D-tiskanja, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji, podpora razvoja poslovnega modela švedske medijske hiše Bonnier AB v smeri razvijanja novih vsebin in digitalnih platform.

Do junija 2017 je bilo največ infrastrukturnih projektov  odobrenih na področju energetske učinkovitosti (21%) ter raziskav in inovacij (22%). Sledijo projekti s področja digitalnega sektorja (10 %) in prometa (9 %).

Naložbeni načrt prinaša 180 milijonov evrov za slovenska mala in srednje velika podjetja 


Poleg infrastrukturnih projektov naložbeni načrt za Evropo pomaga olajšati dostop do virov financiranja malim in srednje velikim podjetjem (MSP), ki jih bodisi bremeni visoka zadolženosti zaradi posledic krize bodisi nimajo ustrezne bančne zgodovine, ki bi jim omogočila najem posojil (denimo zagonska podjetja).

Izvajanje dostopa malih in srednje velikih podjetij do bolj tveganega financiranja koordinira Evropski investicijski sklad EIF (European Investment Fund), ki ima s takšnimi oblikami financiranja (tvegani kapital in kapital za rast, jamstva ter mikrofinančni instrumenti) dragocene izkušnje. Pomoč se izvaja tako, da EIF podpiše sporazume o oblikah financiranja z nacionalnimi finančnimi posredniki, kot so banke, podjetniški skladi ali skladi tveganega kapitala, ti pa nato preko komercialnih bank podjetjem ponudijo različne produkte (jamstva, posojila, lastniške oblike financiranja).

V Sloveniji se EFSI financiranje za MSP-je izvaja prek Slovenskega podjetniškega sklada. EIF in Slovenski podjetniški sklad sta novembra 2015 podpisala sporazum v višini 180 milijonov evrov garancij  za bančne kredite v korist slovenskih MSP-jev za obdobje 2016-2018. Garancije za bančne kredite so zagotovljene zaradi pogarancije EIF v okviru programa COSME s finančno podporo Evropske komisije. Sporazum omogoča Slovenskemu podjetniškemu skladu, da podpre dodatno financiranje po ugodnih pogojih za približno 1.500 manjših in zagonskih podjetij.

 

Tehnična pomoč: Evropsko svetovalno vozlišče in Evropski portal naložbenih projektov

V okviru naložbenega načrta je nosilcem potencialnih projektov v fazi priprave na voljo tudi tehnična pomoč.

  • Evropsko svetovalno vozlišče (EIAH) je pobuda Evropske komisije in EIB za pospeševanje naložb, ki ponuja enotno dostopno točko do širokega nabora tehnične podpore za projekte na vseh stopnjah projektnega cikla. V Sloveniji je vstopna točka do tega svetovanja SID banka. 
  • Evropska komisija gosti Evropski portal naložbenih projektov (EIPP), in sicer z namenom večje prepoznavnosti potencialnih naložb v okviru naložbenega načrta. Gre za spletni portal, ki javnim in zasebnim nosilcem projektov v EU omogoča odslej tudi brezplačen vpis vsakega projekta nad vrednostjo 1 milijon evrov na naložbeni zemljevid in tako dostop do potencialnih vlagateljev z vsega sveta.

Več informacij na povezavi.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice