Arhiv novic

Arhiv novic

Litostroj Power izdelal gonilnik za najmočnejšo črpalno turbino v Evropi

Litostroj Power, ki načrtuje in izdeluje turbine in hidromehansko opremo za hidroelektrarne, je sredi septembra na pot poslal nov Francisov črpalni gonilnik, ki je namenjen češki hidroelektrarni (HE) Dlouhe Stráně. V Ljubljani je dobrih 40 ton težak gonilnik več kot 60 zaposlenih različnih profilov izdelovalo sedem mesecev in pol.

Kot so pojasnili v omenjeni družbi, bo črpalni gonilnik del najmočnejšega (reverzibilnega) črpalnega agregata med hidroelektrarnami v Evropi, Dlouhé Stráně, ki je v lasti družbe ČEZ-Češke Elektrarne. »Hidroelektrarna, ki se nahaja v pokrajini Moravija na reki Desná, bo z novim gonilnikom proizvedla več kot 300 MW moči električne energije,« pravijo v družbi Litostroj Power. Ker je gonilnik iz nerjavečega jekla težji od 40 ton, so ga na pot poslali z izrednim cestnim transportom.

V podjetju Litostroj Power so ponosni, da jim je na podlagi slovenskega in češkega znanja uspelo razviti novo hidravlično obliko gonilnika. »Natančna obdelava ter varjenje velikih in težkih jeklenih kosov so zahtevali veliko znanja in izkušenj delavcev Litostroj Power. Gonilnik smo izdelali iz dveh ulitkov. Njihova skupna masa znaša kar 48 ton,« je pojasnil Benjamin Černoša, vodja projekta.

Kot poudarjajo v podjetju Litostroj Power, je izdelava gonilnika za največji posamični črpalni agregat za hidroelektrarno v Evropi zanje že drugi rekord v letošnjem letu, saj bodo v kratkem na pot odpremil tudi gonilnik z največjim padcem na Francisovi turbini za projekt Häusling.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice