Arhiv novic

Arhiv novic

Letos po svetu za 129 GW novih sončnih elektrarn

Rast globalnega trga fotonapetostne energije naj bi z lanskoletne enomestne številke letos poskočila na 25 odstotkov, skupna zmogljivost novih sončnih elektrarn pa naj bi po napovedih globalnega ponudnika poslovnih informacij IHS Markit dosegla 129 GW.

»Ponoven zagon prihaja pretežno s trgov zunaj Kitajske, ki naj bi v letu 2019 zrasli za 43 odstotkov,« so iz IHS Markit sporočili prejšnji teden in ob tem dodali, da nameravajo Španija, Vietnam in nekatere druge države pospešiti razvoj dogodkov na trgu s sončno energijo ter tako ujeti letošnje roke za zagon projektov po tem, ko je upad cen fotonapetostnih modulov ob koncu leta 2018 spodbudil povpraševanje.

Kitajska, ki je trenutno največji trg fotonapetostne energije na svetu, naj bi obseg fotonapetostnih zmogljivosti v letošnjem letu povečala za samo 2 odstotka. Lani je bilo novih naprav v tej državi za 45 GW. »Obeti za Kitajsko trenutno ostajajo izjemno negotovi, saj nova podporna shema za fotonapetostno energijo še ni bila najavljena. Načrti o močnejši usmeritvi politike v nesubvencionirane fotonapetostne sisteme bi utegnili na kratki rok upočasniti realizacijo projektov, razen če bodo uveljavljeni strogi roki za gradnjo, ki bodo še letos spodbudili povpraševanje,« je dejala Josefin Berg, vodja raziskav in analiz pri IHS Markit.

Letos naj bi primat na trgu fotonapetostne energije imela azijsko-pacifiška regija, ki naj bi bila po napovedih zaslužna za 64 odstotkov globalne rasti. Sledile ji bodo Severna in Južna Amerika skupaj s 16 odstotki ter Evropa s 15 odstotki.

Združene države naj bi v letošnjem letu prehitele Indijo in ponovno postale drugi največji trg fotonapetostne energije. Na evropskem trgu naj bi medtem začelo delovati za več kot 19 GW novih fotonapetostnih naprav, kar je posledica ukinitve minimalne uvozne cene za fotonapetostne module iz Kitajske, Tajvana in Malezije septembra 2018. Lani se je sicer obseg sončnih zmogljivosti v Evropi povečal za 23 odstotkov, novih naprav je bilo za 12 GW.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice