Arhiv novic

Arhiv novic

Lani število aktivnih skupnosti naraslo za 140 %

Število aktivnih energetskih skupnosti je lani naraslo za 140 %, število končnih odjemalcev v energetskih skupnostih pa za 103 %, kaže poročilo Agencije za energijo o stanju energetike v Sloveniji za 2023.

»Podatki dobaviteljev kažejo, da so v letu 2023 z električno energijo oskrbovali skupaj 467 končnih odjemalcev, ki so bili vključeni v 108 skupnosti. To pomeni 103-odstotno povečanje števila končnih odjemalcev vključenih v skupnosti glede na prejšnje leto in 140-odstotno povečanje števila skupnosti glede na prejšnje leto,« navajajo avtorji poročila.

Poročilo sicer pojasnjuje, da so drugi ključni dejavnik pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in povečanju deleža obnovljivih virov v končni rabi energije različne oblike energetskih skupnosti, ki vključujejo skupnostno samooskrbo, samooskrbo večstanovanjskih stavb in samooskrbo skupnosti za oskrbo z energijo iz obnovljivih virov ter energetske skupnosti državljanov.

 Celotna količina dobavljene električne energije končnim odjemalcem v skupnostih je lani sicer znašala 3.503 MWh. Dobavitelji so od skupnosti odkupili skupaj 465 MWh električne energije, medtem ko je celotna količina brezplačno prevzete električne energija od skupnosti znašala 134 MWh.

Poročilo še omenja, da sta za namen izmenjave električne energije med aktivnimi odjemalci v okviru iste bilančne skupine v letu 2023 bili aktivni dve platformi, prvo upravlja podjetje SunContract in drugo podjetje NGEN.

SunContract ima razvito tržnico za izmenjavo energije med strankami, ki jim je hkrati dobavitelj. Tako dobavitelj pokrije morebitne primanjkljaje energije do zahtevanih količin dobave električne energije.

Platforma, ki jo nudi NGEN, omogoča NGEN aktivacijo polnjenja hranilnikov preko platforme za izmenjavo energije, svojim strankam pa NGEN zato nudi popust na redno ceno električne energije, dogovorjeno s pogodbo za dobavo, in sicer glede na količino kapacitete hranilnikov. Ista platforma omogoča tudi, da se uporabniki povežejo v navidezne skupine in tisti z lastno proizvodnjo lahko delijo presežke električne energije preostalim uporabnikom. Skupen ocenjen obseg tovrstnega trgovanja je znašal 18,2 GWh.

Celotno poročilo Agencije za energijo o stanju energetike v Sloveniji za 2023 je dostopno tukaj.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice