Arhiv novic

Arhiv novic

Kampanja Light and Hope for Puerto Rico: Iz opustošenja in teme s solarnimi lučmi

Predstavljajmo si za trenutek, da smo od 7. ure zvečer do 6. ure zjutraj v popolni temi. Da nam zaradi velike vročine in vlage ni prizaneseno niti, ko sonce končno posije. Zamislimo si dan, ko običajne obveznosti in delo zamenjamo za večurno hojo do virov vode in hrane, ki komaj še obstajajo. Pri tem nosimo ista oblačila, kot smo jih dan pred tem. In dan pred včerajšnjim. V tem trenutku, ki si ga predstavljamo, čista oblačila niso več stvar razkošja, ampak problem javnega zdravja.

Srečo imamo, da si lahko takšno situacijo le predstavljamo. 3,4 milijona Portoričanov se z njo sooča v realnosti. Po orkanu Maria, ki je po otoku pustošil pred dvema tednoma, je življenje tamkajšnjih prebivalcev postalo težje kot kadarkoli prej. Ostali so brez elektrike in telekomunikacij, saj je bilo električno omrežje popolnoma uničeno. Da bo ponovno obratovalo, bo trajalo od 6 do 12 mesecev. Zgradbe in zelena pokrajina so bile hudo izmaličene, številnim gospodinjstvom pa pohajajo zaloge hrane.

V takšnih zastrašujočih razmerah je težko ostati pozitiven, a včasih je empatija močnejša kot strah, je nedavno pokazal petnajstletni Portoričan Salvador Gomez Colon, ki se je v svoji zaskrbljenosti za svojo in številne še bolj ogrožene družine obrnil na znance v projektu Solar Sister (www.solarsister.org) z vprašanjem, kateri ukrepi bi bili za otok najbolj koristni za čas brez elektrike. Solar Sister, ki se sicer spopada s t.i. “energetsko revščino” v Afriki, je dal idejo o solarni razsvetljavi in pomagal vzpostaviti zbiranje sredstev za solarne luči, ročne pralne stroje in polnilce za mobilne telefone, ki bodo po zaključku kampanje distribuirani prebivalcem nekaterih najbolj prizadetih obalnih območjih.

Cilj kampanje ‘Light and Hope for Puerto Rico: A Citizen Campaign’, ki je odprta na spletni platformi Generosity, je zbrati 100.000 ameriških dolarjev, do zdaj pa je več kot 500 darovalcev zbralo skupno nekaj več kot 47.600 dolarjev. Podporo lahko izkažete preko spletne strani www.generosity.com oziroma spletne povezave.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice