Arhiv novic

Arhiv novic

Julija nov razpis za energetsko sanacijo podjetij s turističnimi kapacitetami

Potem ko je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) na lanskem javnem razpisu za sofinanciranje investicij za povečano rabo obnovljivih virov energije (OVE) in večjo energetsko učinkovitost mikro, malih in srednje velikih podjetjih (MSP) s turističnimi kapacitetami odobrilo 40 projektov energetske obnove v skupni višini 4,7 milijona evrov, bo nov razpis, na katerem bo na voljo 21,6 milijona evrov, letos objavljen predvidoma julija, nanj pa se bodo lahko prijavili tako MSP-ji z nastanitvenimi obrati kot gostilne in restavracije, so sporočili z ministrstva.

Eden od lani odobrenih projektov je sicer energetsko prenovljen hotel Alp v Bovcu. Potek prenove si je včeraj ogledala državna sekretarka na MGRT Eva Štravs Podlogar, ki je ob tem poudarila pomen podpore tovrstnih projektov energetskih sanacij hotelov, ne samo za Posočje, pač pa tudi za druge turistične regije.

»Podjetja s turističnimi kapacitetami imajo visoke stroške z ogrevanjem in energetsko oskrbo objektov ter s pitno in sanitarno vodo. Z energetsko sanacijo tako podjetja zmanjšajo stroške svojega poslovanja in s tem povečajo svojo konkurenčnost. Obenem pa s tovrstnimi sanacijami naših turističnih kapacitet sledimo postavljenim ciljem okolju prijaznega, trajnostnega razvoja slovenskega turizma, k čemur smo se zavezali vsi deležniki slovenskega turizma,« je dejala Štravs Podlogarjeva.

Kot so zapisali na MGRT, hotel Alp »kot družbeno odgovorno podjetje sledi strategiji razvoja in trženja turizma v občini Bovec do leta 2025, kjer je poudarek na trajnostnem razvoju destinacije. Namen investicije v izboljšanje energetske in snovne učinkovitosti hotela je tudi pridobitev okoljskega certifikata ‘Slovenija Green’, ki bo prvi v Bovcu prejemnik znaka ‘Slovenia Green Accomodation’«.

Investicija v hotelu Alp zajema prenovo dotrajanega stavbnega pohištva, naložbo v ogrevanje sanitarne tople vode iz obnovljivih virov energije ter ukrepe na področju zmanjševanje porabe vode in odpadkov. Z energetsko sanacijo hotela načrtujejo zmanjšanje odpadkov ter porabe pitne vode za več kot 50 %. Prenova stavbnega pohištva pa bo v prihodnosti bistveno zmanjšala porabo energije za ogrevanja, kar je ena od ključnih pogojev za delovanje hotela v zimskem času.

Investicijo podpira tudi MGRT, ki s pomočjo kohezijskih sredstev sofinancira vse načrtovane ukrepe.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice