Arhiv novic

Arhiv novic

Individualna kurišča k skupnim emisijam delcev prispevajo več kot 62 %

Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) največ gospodinjstev v Sloveniji za ogrevanje uporablja male kurilne naprave na drva. Ocenjujejo, da individualna kurišča k skupnim emisijam delcev prispevajo več kot 62 %. Opozarjajo, da lahko z dobrimi malimi kurilnimi napravami, pravilnim kurjenjem in uporabo suhega lesa zmanjšamo izpuste delcev in drugih škodljivih snovi.

»V Sloveniji v času kurilne sezone pogosto prihaja do preseganja trdnih delcev PM10 v zraku. Glavna vzroka za slabšo kakovost zraka v tem obdobju sta nepravilno kurjenje in uporaba zastarelih malih kurilnih naprav,« ugotavljajo na agenciji. Opozarjajo, da poleg tega, da ti delci vplivajo na kakovost zraka, negativno vplivajo tudi na zdravje ljudi. »Pomembno je, da lahko s pravilno pripravo drv (zračno suh les) in s pravilnim kurjenjem zmanjšamo izpuste delcev in drugih škodljivih snovi. V malih kurilnih napravah tudi ne smemo kuriti plastike, obdelanega lesa, oblačil in drugih odpadkov. Takšno ravnanje je zdravju še posebej škodljivo in kaznivo. Odpadki sodijo v zato namenjene zabojnike in ne v male kurilne naprave. Če kurimo les, ki je pravilno sušen, privarčujemo gorivo, manj onesnažujemo zrak in varujemo svoje zdravje,« opozarjajo odgovorni.

Ugotavljajo, da se trend povečevanja deleža ogrevanja z drvmi nadaljuje, kar pomeni, da bo večina gospodinjstev, ki so prešla na ogrevanje z drvmi, na tem načinu ogrevanja tudi ostala. »Tudi zato je pomembno, da se drva pripravijo pravilno (dovolj posušijo, praviloma v dveh letih) in da se v malih kurilnih napravah kuri pravilno,« pravijo na agenciji.

Ministrstvo za okolje in prostor je o pravilnem kurjenju pripravilo obsežno zloženko (najdete jo TUKAJ), na zaprosilo ministrstva pa je Gozdarski inštitut Slovenije pripravil tudi obsežno zloženko o pravilni pripravi drv (najdete jo TUKAJ).

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice