Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski elektroenergetski sektor namerava biti ogljično nevtralen veliko pred letom 2050

Člani evropskega elektroenergetskega združenja Eurelectric so se v začetku decembra zavezali k »vzpostavitvi konkurenčne, zanesljive in ogljično nevtralne energetske mešanice v EU« veliko pred letom 2050.

Eurelectric je namreč naznanil novo dolgoročno vizijo za elektroenergetsko industrijo v Evropi, v kateri so se nacionalna združenja in izvršni direktorji vseh večjih elektroenergetskih podjetij v Evropi zavezali k »pospešitvi prehoda na čisto energijo in k prevzemu vodilne vloge pri evropskih prizadevanjih za razogljičenje energetskega sistema v okviru pariškega sporazuma«.

Evropski elektroenergetski sektor je z novo vizijo utrdil svojo zavezanost k investiranju v proizvodnjo čiste energije in v druge rešitve, ki prispevajo k omenjenemu prehodu, ter k pospeševanju zmanjševanja emisij CO2 v drugih sektorjih s pomočjo vse bolj učinkovite rabe čiste energije.

»Elektrifikacija ogrevanja, prometa in industrije bo koristila vsem stranem. Prinaša namreč večjo učinkovitost in nižje emisije CO2. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da prispevamo k nadaljnjemu napredku elektrifikacije ter pripadajoče pametne regulacije,« je povedal prvi mož švedskega energetskega podjetja Vattenfall in podpredsednik Eurelectrica Magnus Hall.

Vzpon digitalnih rešitev in tehnologij za decentralizirano proizvodnjo je imel po besedah Eurelectrica osrednjo vlogo v pogovorih o novi viziji.

»Današnja razglasitev kaže na to, da smo skupaj odločeni pospešiti energetsko tranzicijo, kar nameravamo doseči s postopno elektrifikacijo evropske porabe energije, ob sočasnem delovanju v smeri doseganja ogljične nevtralnosti v evropskem elektroenergetskem sektorju veliko pred sredino tega stoletja,« je ob tem dejal predsednik Eurelectrica in prvi mož italijanske energetske družbe Enel Francesco Starace.

Evropski elektroenergetski sektor bo v letih po sprejetju deklaracije omenjene vizije začel izvajati več projektov, ki bodo služili za identifikacijo izzivov in priložnosti pospešene energetske tranzicije, še pravijo v Eurelectricu.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice