Arhiv novic

Arhiv novic

Energetski sistem prihodnosti zahteva izobražene porabnike

Če bo cena ogljika ustrezna, bo učinek tega viden tudi na (energetskih) inovacijah, je bilo med drugim slišati na omizju o energetski prihodnosti na InnoEnergyjevi konferenci TBB (The Business Booster), ki je sredi oktobra potekala v Kopenhagnu. Namreč, prav inovacije bodo odgovor na vse bolj grozeče podnebne spremembe, so se strinjali razpravljavci omizja, ki so poudarili nujnost vključenosti končnega porabnika v snovanje energetske prihodnosti.

»V peklu ni nobenega scenarija,« je bila neposredna britanska podjetnica Sara Bell, ki je menila, da so pri današnjih podnebnih izzivih ekologi premalo agresivni in posledično prodorni s svojimi namerami, francoski ekonomist Patrice Geoffron pa je spomnil, da je povsem jasno, da bo pritisk na planet še večji z vse več prebivalcev. Zaradi vsega tega se bo v prihodnosti težko povsem odreči tudi jedrski energetiki, je bilo slišati, a, kot je menil Michael Sen iz nemškega Siemensa, je izhod iz jedrske opcije, za katerega se je odločila Nemčija, pravilen, »drugo vprašanje pa je, če je bil tudi način tega izhoda ustrezen«.

Zagotovo pa je najpomembneje, da se na vseh področjih energetike, najsi gre za (smotrno) rabo energije, najsi za (pameten) izbor virov energije, saj niso vsi viri ustrezni za vsakršno energetsko lokacijo, stalno in aktivno dela na ozaveščanju in informiranju vseh možnih deležnikov, so se strinjali razpravljavci z Larsom Aagaardom iz danskega energetskega združenja na čelu. Ta je dejal, da je trenutno morda lažje biti politik kot pa energetik, saj energetska tranzicija nikakor ni lahko delo.

Michael Sen je pri tem dodal, da je za trajnostno energetsko prihodnost ključno ne le potrebno tehnično ozadje, kot je denimo možnost shranjevanja energije, ampak tudi ustrezno regulatorno zaledje. »Nov energetski sistem zahteva izobražene porabnike,« je še sklenil ekonomist Patrice Geoffron.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice