Arhiv novic

Arhiv novic

Energetika mora začeti povezovati tehnologijo z domišljijo

»V prihodnosti bomo živeli v prekomerno digitaliziranem svetu. Še naprej moramo vlagati v dolgoročne trajne rešitve, vendar pa medtem ne smemo pozabiti izvajati tudi kratkoročne rešitve, ki lahko ljudem pomagajo takoj, s tem pa se lahko ljudje počasi navadijo na nove spremembe, ki prihajajo,« je dejal Daan Roosegaarde, direktor Studio Roosegaarde, na junijskem dogodku Eurelectric Power Summit 2018 v Ljubljani.

»Če se želimo uspešno soočiti z novimi izzivi, ki so pred nami, potrebujemo nove povezave med idejami in že obstoječimi poslovnimi modeli. Prihajajo pa tudi novi ekonomski modeli. Človeška ustvarjalnost in domišljija bosta zato postali še bolj pomembni. Želim živeti v svetu, kjer bo ustvarjalnost prava podlaga, na kateri bomo gradili. Potreben je nekakšen prehod iz pragmatizma v poezijo,« je omenil Roosegaarde.

Studio Roosegaarde je znan po svojih domiselnih okoljskih rešitvah, kot so samoosvetljene kolesarske steze in stolpi, ki zmanjšuje količino smoga v okolici za 20 %. »Pri inovativnosti je pomembna predvsem povezanost. Potrebujemo več povezav med tehnologijo in domišljijo,« je dodal Roosegaarde in omenil, da se ljudje ob implementaciji takšnih projektov veliko bolj navdušujejo nad infrastrukturo, kar spreminja tudi njihov pogled na prihajajoče spremembe.

»Živimo v svetu, kjer denar ni več problem, sta pa problem domišljija in pogum, da bi se stvari zgodile. Povezava med mehkim in trdim kapitalom je tisto, kar pogrešam v energetskem svetu,« je zaključil Roosegaarde.

»Implementacija novih tehnologij in proces preoblikovanja elektroindustrije trenutno potekata zelo zmedeno. Živimo v času, ko kapitalski vložki morda niso več glavni kazalnik, na katerem je treba sprejeti odločitve,« je povedal Chris Brauer, direktor inovacij pri inštitutu Goldsmiths za management Univerze v Londonu.

Brauer je poudaril, da elektroenergetska industrija prehaja iz centraliziranega v decentraliziran sistem. Povedal je, da je povprečna življenjska doba velikega podjetja, ki se mu ne uspe pravilno preoblikovati oziroma se ne zna na novo iznajti, 15 let. »Prevladujoče organizacije na trgu z električno energijo počasi razpadajo, saj prihajajo novi igralci. Nenehne inovacije so rešitev, za katero si moramo prizadevati. Preoblikovanje je edina pot do preživetja,« je pozval.

Brauer je tudi omenil, da sta preoblikovanje podjetja in način poslovanja danes veliko bolj zahtevna kot v preteklosti. »Čeprav je tehnologija zelo pomembna, brez človeške ustvarjalnosti ne bomo mogli najti novih rešitev,« je dejal. Po navedbah Brauerja bo decentralizacija energetskega sektorja prinesla nove priložnosti, ki bodo spremenile vedenje potrošnikov pri rabi energije. »Spremeniti moramo našo fiksno miselnost v miselnost rasti, ki temelji na prepričanju, da se zmožnosti razvijajo s predanostjo, dobrimi strategijami in mentorstvom. Rezultati tega razmišljanja bodo vodili v ljubezen do učenja in aktivnega iskanja novih izkušenj, kaj bo omogočilo osebno rast,« je sklenil Brauer.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice