Arhiv novic

Arhiv novic

Elektromobilnost in obnovljiva energija z roko v roki

»Začetek elektromobilnosti izhaja iz fotovoltaike – tudi v podjetju Plan-net Solar,« je na septembrski fotovoltaični konferenci na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko poudaril direktor omenjenega podjetja Marko Femc, ki je prikazal tudi, da so obnovljivi viri energije (OVE) že postali nosilni stebri energetike po celem svetu. To dvoje pa je med seboj tesno povezano.

Če je proizvodnja energije iz OVE v Nemčiji leta 2016 znašala 29,5 % celotne električne energije, je 5. maja istega leta ob 14. uri omenjena država dosegla proizvodnjo kar 99 % vse električne energije iz OVE, to pa je pokazalo novo izrazito potrebo – potrebo po shranjevanju energije, je prikazal Marko Femc, ki je nanizal tudi, da je bilo sicer po svetu že leto poprej, torej v letu 2015, proizvedenih 500 tisoč fotovoltaičnih modulov na dan ter dve vetrni elektrarni na uro, skupno pa je bilo v letu 2015 instaliranih 153 GW kapacitet OVE.

Po drugi strani bodo nekatere države – denimo Danska, Norveška in Nizozemska – že v letu 2025 svoj vozni park spremenile iz fosilnega v električnega, se je na področje mobilnosti navezal Femc, ki meni, da električni avtomobili zares nimajo 'naravnega sovražnika'. »Polniti jih je namreč mogoče doma oz. še lažje, če imamo tudi fotovoltaiko ali pa smo vključeni v virtualno elektrarno.«

»Slovenija sicer danes poleg subvencije v višini 7500 evrov pri nakupu električnega vozila omogoča tudi oprostitev cestnin in vinjet pa tudi oprostitev bonitete za službena vozila, poznamo možnost odbitka DDV-ja, imamo subvencije za polnilnice, dovoljena pa je tudi vožnja v rumenih conah in v centrih mest,« je nanizal Marko Femc ter spomnil še na 26 hitrih polnilnih postaj, ki jih je družba SODO namestila vzdolž avtocestnega križa.

Poleg teh pa se že za naslednje leto poleg novega baterijskega polnjenja obetajo še nove polnilne postaje, ki bodo omogočale polnjenje za 500 km v le 15 minutah, je še napovedal Femc, ki si sicer s svojim podjetjem prizadeva tudi za skupinske – in s tem ugodnejše – nakupe električnih vozil.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice