Arhiv novic

Arhiv novic

EKS ni le dokument slovenske energetike, ampak dokument države

»Več sistemskega in medresorskega sodelovanja, večji pomen aktivnega odjemalca, večja preglednost odnosov med vsemi (energetskimi) deležniki.« Če bo vse to upoštevano v prihajajočem energetskem konceptu Slovenije (EKS), bo Slovenija dobila zares dober dokument, je bilo slišati na nedavnem posvetu Akademije distribucije o EKS v Mariboru.

»Za zanesljivost oskrbe je ključno učinkovito sodelovanje sistemov,« je na januarskem posvetu o EKS, ki je v organizaciji Akademije distribucije potekal v Mariboru, poudaril Silvo Ropoša iz Elektra Maribor in se navezal tudi na nujnost usklajenosti omrežij, kar bi po njegovem moral upoštevati omenjen strateški dokument. V EKS pa bi morali, kot je dejal Ropoša, opredeliti tudi pogoje glede ravni kakovosti oskrbe z energijo, bolj pa bi moral dokument izpostaviti tudi pomen t.i. aktivnega uporabnika, kjer je sicer ravnokar odprt posvetovalni dokument, ki ga je jeseni objavila Agencija za energijo.

Prav tako bi, je nadaljeval Ropoša, moral EKS izpostaviti povezavo med obnovljivimi viri energije (OVE) in hranilniki energije ter upoštevati potencial toplote, predvsem pa bi se moral osredotočiti tudi na fleksibilnost pri prilagajanju proizvodnje in odjema, v kar bi morali vključiti tudi manjše elektrarne. »V nasprotnem lahko postane sistem nestabilen,« je opozoril in spomnil na primer spodbujanja fotovoltaike, ko je bilo na koncu treba omejiti spodbude. Pri nadaljnjem načrtovanju razvoja omrežij pa bi morali bolje upoštevati porast deleža električnih vozil, je še sklenil Silvo Ropoša.

Bi pa cilji EKS, je nadaljeval prvi mož Elektra Maribor Boris Sovič, morali biti definirani za dlje kot za osem let. »Obvezne sestavine pa so v dokument le deloma vključene, medtem ko manjkajo konkretni cilji države pri oskrbi in ravnanju z energijo.« Gradivo po njegovem potrebuje številne dopolnitve, spremembe in uskladitve, celovito pa bi moral obravnavati vse deležnike in se zavezati za poštene in pregledne odnose med njimi. »Dobro bi bilo vedeti tudi, kakšna bo davčna oz. trošarinska politika države, kar še kako vpliva na energetiko,« je še dejal Boris Sovič.

»Če bodo pripravljavci (EKS-a) upoštevali danes slišane pripombe, bomo dobili res dober dokument,« je nadalje povedala prva dama Agencije za energijo Duška Godina. Kot je dodala, sicer odločanje o energetski strategiji ne gre prepustiti le laični javnosti, saj se stroka med drugim zaveda tudi vseh dejstev, ki jih za seboj prinese pot v razogljičenje. »EKS razumem ne le kot dokument slovenske energetike, pač pa kot dokument države, kjer ima mesto denimo tudi umeščanje v prostor pa socialna politika itn.«

Stanislav Vojsk iz družbe SODO pa je menil, da bo v prihodnosti vse bolj pomembna tudi vloga regulatorja, torej prav Agencije za energijo, in sicer zaradi vse več energetskih storitev, ki bodo na voljo današnjim in jutrišnjim odjemalcem, pod okriljem t.i. 'aktivnega upravljanja omrežij'. »Prav zato je ključno trdno sodelovanje regulatorja, energetskih družb in politike,« je poudaril.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice