Arhiv novic

Arhiv novic

EK namenja 750 milijonov evrov za infrastrukturo za čisto energijo

Evropska komisija bo namenila 750 milijonov evrov za financiranje ključnih projektov infrastrukture za čisto energijo. Financirani projekti s čezmejnim učinkom bodo podpirali doseganje energijskih ciljev Komisije, izboljšana infrastruktura pa je pomembna tudi za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije, da bi Evropa postala vodilna na tem področju v svetovnem merilu, so sporočili iz Komisije.

Povezana omrežja pa podpirajo tudi doseganje ključnih ciljev energetske unije, tj. zagotavljanje varne, dostopne in trajnostne energije, kar je ena od glavnih prioritet Junckerjeve Komisije, pravijo v Komisiji.

»Evropski energetski sistem se hitro spreminja iz energetskega sistema prejšnjega stoletja v nizkoogljični, bolj digitalni in potrošniško usmerjen sistem. Energetski prehod v Evropi že dobro poteka, z rekordnimi viri obnovljivih virov energije in hitrim padanjem njihovih stroškov. Evropska energetska infrastruktura se mora razvijati v enaki smeri in z enako hitrostjo, da v celoti podpre ta energetski prehod k podnebno nevtralni Evropi,« je dejal komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Cañete.

Po mnenju Komisije bo dokončna vzpostavitev popolnoma povezanega notranjega energetskega trga omogočila stroškovno učinkovito dekarbonizacijo mešanice energetskih virov z boljšim vključevanjem obnovljivih virov energije in skupnim doseganjem ciljev EU - 32-odstotni delež OVE in 40-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030 v primerjavi z letom 1990.

V Komisiji so dodali, da bo razpis CEF Energy za zbiranje predlogov za leto 2019 odprt do 13. junija 2019. Projekti, ki želijo prejeti financiranje CEF Energy, morajo sicer najprej dobiti naziv projektov skupnega interesa (PCI). »Projekti PCI morajo imeti pomemben vpliv na vsaj dve državi EU in morajo povečati konkurenčnost, povečati energetsko varnost EU in prispevati k trajnostnemu razvoju in varstvu okolja,« je poudarila Komisija.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice