Arhiv novic

Arhiv novic

Dr. Miro Cerar: HE na spodnji Savi so nujne za kakovosten gospodarski razvoj

Vlada se je odločila nadaljevati projekt hidroelektrarne (HE) Mokrice, je na nedavnem vladnem delovnem posvetu v Cerkljah ob Krki, s katerim je vladna ekipa začela drugi dan obiska Posavja, dejal predsednik vlade dr. Miro Cerar. Poudaril je, da je odločitev za gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi »edina prava« in tudi nujna za kakovosten gospodarski razvoj. Osrednji temi vladnega delovnega posveta sta bili prav energetika in poplavna varnost.

Predsednik vlade je zadovoljen, da so v njegovem mandatu končali enega od najpomembnejših infrastrukturnih projektov, in sicer HE Brežice. Poudaril je, da je ta hidroelektrarna »lep dokaz tega, kako lahko v enem projektu združujemo več pozitivnih ciljev – Slovenija je dobila novo HE, z umetnim jezerom so se v regiji odprle nove možnosti v turizmu, hkrati pa je država z vso spremljajočo infrastrukturo veliko naredila za protipoplavne ukrepe,« je naštel Cerar. Dodal je, da vlada intenzivno nadaljuje s protipoplavnimi ukrepi, nadaljevala pa bo tudi s projektom izgradnje hidroelektrarne Mokrice.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na posvetu predstavila tudi že izvedene aktivnosti v sklopu izgradnje infrastrukture ob posamezni hidroelektrarni na spodnji Savi v tem mandatu in pojasnila, da se bosta poleg številnih rednih aktivnosti na vodotokih v prihodnjih letih izvajali tudi dve večji aktivnosti, in sicer ureditev vodne in državne infrastrukture v sklopu izgradnje HE Mokrice ter protipoplavne ureditve Krške vasi in Velikih Malenc. Dokončanje vseh ureditev se predvideva v letu 2022.

Premier Miro Cerar je napovedal, da se bodo ob obisku Nuklearne elektrarne Krško pogovarjali tudi o odlagališču nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Vrbini ter poudaril, da se vlada zaveda, da mora biti na tem področju zelo aktivna in da mora biti odločitev dorečena v prihodnjih letih. Poudaril je, da jim je uspelo obnoviti dialog s Hrvaško in da pogovori tečejo v pozitivno smer.

Dejal je še, da do dogovora o morebitni izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne ne more priti v mandatu ene vlade, ampak da se mora o tem odločiti širša strokovna javnost in družba.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice