Arhiv novic

Arhiv novic

Cilj je povečati naložbe v celovite obnove stavb

V Sloveniji je 70 % skupnih površin stanovanjskih stavb in 60 % skupnih površin nestanovanjskih stavb zgrajenih pred letom 1985 in prav te predstavljajo ogromen potencial za prenovo.

Cilj evropskega projekta Enerfund, ki se financira iz programa Obzorje 2020, je povečati naložbe v celovite obnove stavb. Uradno se je začel februarja 2016 in traja 36 mesecev. »Z zagotavljanjem ocen možnosti celovitih obnov stavb – za zasebnike ali stavbe v javni lasti – lahko finančni akterji zagotavljajo ciljno usmerjena posojila, gradbena podjetja lahko zagotovijo varne naložbe, občine lahko spodbujajo ciljno usmerjene ukrepe s čimer se bo okrepilo zaupanje širše javnosti v postopke obnov,« je prepričan vodja projekta dr. Alexandros Charalambides.

Projektni konzorcij koordinira ciprska tehnološka univerza (CUT), sestavljen pa je iz 15 interdisciplinarnih organizacij, ki zastopajo 12 držav EU. Sodelujeta dve univerzi (CUT in Univerza Aalborg na Danskem), dve podjetji z referencami na področju podatkovnih baz in kartiranja (ENERMAP iz Cipra in Energy Action iz Irske), ministrstvo za regionalni razvoj in javno upravo v Romuniji ter deset energetskih agencij, nevladnih organizacij, MSP in podobnih institucij: Center za energetsko učinkovitost stavb (Romunija), Ciprska energetska agencija, SERA energy & resources E.U. (Avstrija), Energetski center Bratislava (Slovaška), Center za obnovljive vire energije in varčevanje (Grčija), Severn Wye energetska agencija (Anglija), Institut za stavbe v Valencii (Španija), Agencija za trajnostni razvoj (Bolgarija), Institut Jožef Stefan (Slovenija) ter ENERGIES 2050 (Francija).

Kot pojasnjujejo na IJS, so omenjene organizacije »združene v skupnem namenu, da lahko hitreje prepoznajo in spodbudijo naložbe v ciljnih trgih, ki ponujajo široke možnosti prenov stavb. ENERFUND temelji zlasti na znanju in izkušnjah partnerjev s področja energetske učinkovitosti in obnov za vzpostavitev in promocijo orodja, ki se nahaja na spletni strani in poenostavlja odločitve zainteresiranih akterjev glede strategij obnov, tudi preko uporabniku prijaznih vsebin, kot je interaktivni zemljevid možnosti celovitih prenov, ki se uporablja v državah projektnih partnerjev.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice