Arhiv novic

Arhiv novic

Britanci potolkli nov rekord - brez uporabe premoga celih 24 ur

Po poročanju britanskih medijev je Veliki Britaniji v petek uspelo, da za proizvodnjo energije na delovni dan 24 ur niso uporabljali premoga. Kot je poročal BBC, se je to zgodilo prvič od industrijske revolucije, ko je premog postal glavni vir energije. 

Zadnji rekord imajo Britanci iz lanskega maja, ko jim je na nedelovni dan brez uporabe premoga uspelo preživeti 19 ur.

Britanci so v petek približno polovico energije proizvedli s pomočjo zemeljskega plina, četrtino s pomočjo jedrskih elektrarn, ostalo četrtino pa iz vetrne in sončne energije.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo dni brez uporabe premoga vse več. Kot poroča The Guardian, so lani v Veliki Britaniji s pomočjo premoga proizvedli 9 % vse električne energije, leta 2015 pa 23 %. Večinoma premog zamenjuje uporaba lesne biomase.

Zadnji elektrarno na premog naj bi v Veliki Britaniji zaprli leta 2025, kar je del vladnega načrta o postopnem opuščanju rabe fosilnih goriv, s čimer želijo izpolniti obveze na področju zmanjševanje podnebnih sprememb.

Kot je dejala Hannah Martin, predstavnica nevladne organizacije Greenpeace v Veliki Britaniji, je prvi dan brez premoga v Veliki Britaniji od industrijske revolucije prelomnica v energetskem prehodu. »Pred desetletjem bi bil dan brez uporabe premoga nepredstavljiv, a že čez desetletje se bo naš energetski sistem znova korenito spremenil,« meni Hannah Martin.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice