Arhiv novic

Arhiv novic

Aktivni odjemalci za energijo plačujejo manj

Slovenski sistemski operater prenosnega omrežja ELES in družba Elektro Maribor sta minuli teden na Ptuju predstavila slovensko-japonski projekt 'Premakni porabo'. Z njegovo pomočjo bosta omogočila prehod na aktivno upravljanje porabe električne energije sprva zgolj uporabnikom elektrike na območju desetih občin Spodnjega Podravja, kasneje pa bi te izkušnje radi uporabili tudi na ravni države.

Projekt, ki ga bosta ELES in Elektro Maribor izvajala od 1. decembra letos pa do 1. decembra prihodnje leto, bo uporabnikom, ki bodo v njem sodelovali, omogočil, da bodo z aktivnim upravljanjem porabe prihranili pri stroških električne energije, in sicer na leto okoli 50 evrov, je povedal vodja projekta Gregor Omahen.

Omahen je prepričan, da predstavlja projekt poleg nižjih stroškov za odjemalce tudi dobro priložnost za domačo industrijo, uporabniki pa lahko s svojim ravnanjem prispevajo k bolj optimalnemu delovanju elektroenergetskega omrežja in s prilagajanjem odjema tega razbremenijo v času, ko je poraba največja. S tem zmanjšajo potrebe po novih naložbah, je dejal in dodal, da bodo sodelovanje omogočili vsem gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, ki so priklopljeni na razdelilno transformacijsko postajo Breg in so že v sistemu naprednega merjenja.

Pojasnil je, da bodo tiste, ki bodo sodelovali v projektu, preko SMS sporočil obveščali o posebnih dogodkih v omrežju (teh ni veliko, zato ne bodo imeli velikega vpliva na življenje ljudi), zaradi katerih je zaželena čim manjša raba električne energije. Takih dogodkov ni veliko, zato ne bodo imeli pomembnejšega vpliva na življenje ljudi, a če se bodo uporabniki na sporočilo odzvali, bodo nagrajeni, je povedal Omahen.

Območje, ki spada pod upravljanje Elektra Maribor, so izbrali zato, ker je na njem nadpovprečno število mrežno integriranih obnovljivih virov in v daljinski sistem merjenja vključenih odjemalcev, pa je povedal predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Projekt je, kot je povedal prvi mož družbe ELES Aleksander Mervar, vreden 35 milijonov evrov, od tega pa jih bo japonski partner zagotovil 20 milijonov. Ostalo bo prispeval ELES, ki bo po koncu postal tudi lastnik celotne infrastrukture. Projekt je del sodelovanja družbe ELES in japonske agencije za napredne energetske in industrijske tehnologije NEDO. Za tehnične zadeve v projektu bosta skrbeli japonski Hitachi in slovenska družba Solvera Lynx ter druga slovenska podjetja, pa tudi nekateri drugi ponudniki tehnoloških rešitev in raziskovalne organizacije, na primer EIMV.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice