Arhiv novic

Arhiv novic

Študija: Elektrika iz velikih fotonapetostnih naprav cenejša od povprečja na evropskih promptnih trgih

Cena električne energije, proizvedene v velikih fotonapetostnih elektrarnah, po metodologiji LCOE (levelised cost of energy) se giblje med 24 EUR/MWh v južni Španiji do 42 EUR/MWh na Finskem. Kot v novi študiji ugotavljajo avtorji, med katerimi je Christian Breyer, profesor solarne ekonomije na Univerzi za tehnologijo v Lappeenranti in Lahtiju (LUT), je to že manj od povprečne cene električne energije na evropskih promptnih trgih.

 

»Sončna fotonapetostna energija je v številnih državah in številnih tržnih segmentih že zdaj najcenejša oblika proizvodnja električne energije,« je zapisano v prispevku z naslovom Vpliv tehtanega povprečja stroškov kapitala, investicijskih izdatkov in drugih parametrov na ceno električne energije po metodologiji LCOE v bodočih velikih omrežnih fotonapetostnih sistemih.

Avtorji ugotavljajo, da se LCOE pri električni energiji, proizvedeni v velikih fotonapetostnih projektih – ki vključuje tudi nominalno tehtano povprečje stroškov kapitala (WACC) v višini 7 odstotkov –, giblje od 24 EUR/MWh v Malagi v južni Španiji do približno 42 EUR/MWh v Helsinkih na Finskem.

»To je pomemben podatek, če vemo, da je bila leta 2018 povprečna cena električne energije na trgu za dan vnaprej na Finskem 47 EUR/MWh, v Španiji pa 57 EUR/MWh. To pomeni, da je fotonapetostna energija v povprečju že cenejša od električne energije na kateremkoli evropskem promptnem trgu,« so zapisali.

Raziskovalci pričakujejo, da se bo LCOE v primeru fotonapetostne energije še zniževal, po njihovih napovedih naj bi v Malagi do leta 2030 upadel na 14 EUR/MWh in do leta 2050 na 9 EUR/MWh, v Helsinkih pa do leta 2030 na 24 EUR/MWh in do leta 2050 na 15 EUR/MWh.

Tako naj bi, kot so zapisali, fotonapetostna energija postala »najcenejša oblika proizvodnje električne energije ne glede na lokacijo«.

Po njihovem prepričanju se »doba zagotovljenih odkupnih cen zaključuje«, zato sta najverjetnejša prihodnja poslovna modela za omrežne fotonapetostne sisteme pogodbe o nakupu električne energije (PPA) ali neposredna prodaja promptnemu trgu električne energije.

Raziskovalci so analizirali podatke o velikih sončnih elektrarnah v Londonu, Münchnu, Toulousu, Rimu, Malagi in Helsinkih. »Podatki kažejo, da bi lahko električno energijo iz omrežnih fotonapetostnih sistemov lani prodajali po povprečni ceni promptnih trgov, ob upoštevanju 7-odstotnega nominalnega WECC, in s tem v vseh šestih državah ustvarjali dobiček,« so zapisali.

Prav tako naj bi se v prihodnjih desetletjih občutno zmanjšal LCOE za sončne elektrarne s hranilniki. Po podatkih avtorjev se zdaj ta v Malagi giblje med 39 EUR/MWh (ob zmogljivosti shranjevanja v višini 1 kWh/kWp) in 54 EUR/MWh (z 2 kWh/kWp).

»Fotonapetostni sistem s zmogljivostjo shranjevanja v višini 2 kWh/kWp bi bil že zdaj konkurenčen povprečni ceni električne energije na promptnem trgu v Rimu in Malagi. Fotonapetostni sistem s zmogljivostjo shranjevanja v višini 1 kWh/kWp pa bo leta 2020 konkurenčen v Londonu in Toulousu, do leta 2025 pa v Helsinkih in Münchnu,« so še zapisali raziskovalci.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice