Arhiv novic

Arhiv novic

Čista energija v ospredju Obzorja 2020

Evropska komisija je konec oktobra objavila delovni načrt za program EU za financiranje raziskav in inovacij Obzorje 2020 za obdobje 2018–2020. Komisija namerava v teh treh letih porabiti 30 milijard evrov za iskanje novih rešitev za družbene izzive, med drugim za migracije, varnost, podnebne spremembe, čisto energijo in digitalno gospodarstvo.

Program Obzorje 2020 bo tudi bolj usmerjen v spodbujanje prelomnih inovacij, ki ustvarjajo nove trge. Poleg poudarka na političnih prednostnih nalogah program vsebuje tudi ukrepe za spodbujanje teoretičnih raziskav in mednarodnega povezovanja na področju raziskav in inovacij, med drugim naložbe v 30 vodilnih mednarodnih pobud, ki prinašajo vzajemno korist. Načrt poleg tega predvideva spodbujanje odličnosti in nadaljnjo poenostavitev pravil za sodelovanje, tudi s pilotno shemo financiranja projektov s pavšalnim zneskom. Prav tako je predvidena podpora za odprto znanost, evropski oblak za odprto znanost, evropsko podatkovno infrastrukturo in visokozmogljivo računalništvo.

Komisija zdaj začenja tudi prvo fazo Evropskega sveta za inovacije. V obdobju med letoma 2018 in 2020 bo iz programa Obzorje 2020 dala na voljo 2,7 milijarde evrov za podporo inovacijam z velikim tveganjem in koristmi, da bi ustvarila trge prihodnosti. Poleg tega bo program Obzorje 2020 bolje uporabil svoje nagrade „sprejmite izziv“ za iskanje prodornih tehnoloških rešitev za pereče probleme.

Program Obzorje 2020 je doslej največji okvirni program EU za raziskave in inovacije s sedemletnim (2014–2020) proračunom v višini 77 milijard evrov. Večina dejavnosti na področju raziskav in inovacij sicer še vedno poteka ali se še ni začela, vendar program že prinaša rezultate. Raziskovalci, ki so sodelovali v programu Obzorje 2020, so prispevali k pomembnim odkritjem, na primer planetov zunaj osončja, Higgsovega bozona in gravitacijskih valov, vsaj 19 Nobelovih nagrajencev pa je prejelo evropska sredstva za raziskave pred podelitvijo nagrade ali po njej.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice